Turkiets finansminister Mehmet Simsek presenterar ett finanspolitiskt sparpaket. Arkivbild
Turkiets finansminister Mehmet Simsek presenterar ett finanspolitiskt sparpaket. Arkivbild - Foto: Gian Ehrenzeller AP/TT

Turkiskt stålbad mot inflationen

Turkiets finansminister Mehmet Simsek lanserar ett treårigt finanspolitiskt stålbad. Syftet är att hjälpa landets centralbank att få bukt med inflationen.


De statliga turkiska investeringarna ska stramas åt med 15 procent under tre års tid. Fokus kommer under perioden att ligga på att färdigställa projekt där man kommit 75 procent i utvecklingen samt återuppbyggnadsprojekt efter jordbävningsskador.

Det införs även stopp för inköp och byggnation av nya statliga fastigheter under tre års tid, förutom det som har med hantering av risker för jordbävningsskador att göra. Fordonsflottan ska inte heller förnyas under de tre åren samtidigt som det bara ska rekryteras statstjänstemän om det finns vakanser efter pensionsavgångar.

En annan åtgärd för att strama åt statsbudgeten blir att införa ett tak för ersättningarna som betalas ut till styrelseledamöter i statliga bolag.

Den turkiska inflationen – det vill säga konsumentprisökningarna i årstakt – har skenat iväg uppåt på senare tid och väntas toppa kring 75 procent i närtid. Turkiets centralbank har sedan valet i fjol höjt styrräntan från 40 till 50 procent för att dämpa inflationstrycket.

TT