Funderar du på att flytta ihop med din partner? Då kan du spara flera tusentals kronor i månaden!
Funderar du på att flytta ihop med din partner? Då kan du spara flera tusentals kronor i månaden! - Foto: Henrik Montgomery/TT och Pexels

Ekonomen: Så mycket tjänar du på att flytta ihop med din partner

Är du i en relation, men har inte riktigt vågat ta steget att bli sambo ännu? Då kan det vara hög tid att tänka om – åtminstone om du vill spara ett par tusenlappar i månaden.
– Att bo tillsammans kan göra att det blir pengar över, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.


Under de senaste månaderna har det blivit allt dyrare att leva i Sverige. Bland annat har elpriserna skenat iväg, vilket lett till rekordhöga elräkningar för många. Läs mer om hur du ska göra om du inte kan betala elräkningen här.

Samtidigt sticker Sverige, enligt SCB, ut vad gäller antalet singelhushåll i Europa. Det är med andra ord många som helt själva står för utgifterna i hushållet. 

Men här finns det pengar att spara – i alla fall enligt beräkningar gjorda av Länsförsäkringar.

Privatekonomen: "Blir pengar över"

Enligt privatekonomen Emma Persson, som är verksam vid Länsförsäkringar, är det en god idé att ta steget och flytta ihop med sin partner just nu.

Emma Persson. Foto: Pressbild/Länsförsäkringar

– Förutom att det förstås är romantiskt och mysigt att bo ihop är det också bra rent ekonomiskt att kunna dela på utgifterna, säger hon i ett pressmeddelande och fortsätter vidare:

– Att bo tillsammans kan göra att det blir pengar över som ni istället kan spara eller lägga på annat.

LISTA: Så mycket pengar sparar ni som sambos

Mer specifikt rör det sig, i genomsnitt, om tusentals kronor varje månad som kan sparas om man flyttar ihop och delar på utgifterna. 

Nedan ser du hur mycket pengar ni kan tjäna på att bli sambos – län för län.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Konsumentverketoch Länsförsäkringar. 

Så har Länsförsäkringar räknat: Pris per kvadratmeter per län gånger 45 kvadratmeter, en  belåningsgrad på 85 procent, ränta på 1,35 procent och en amortering på 2 procent. Mat och andra omkostnader har vi tagit från Konsumentverkets kostnader för en respektive två i vuxna i ett hushåll. En person i ett hushåll förbrukar 6 490 kronor. Två personer som bor ihop förbrukar 5 042 kr per person.

Exempel: Om två personer i Stor-Stockholm bor i varsin lägenhet på 45 kvadratmeter och köper och lever i den i nutid betalar de 14 886 per person för att bo och leva, vilket blir 29 772 kronor för båda. När de flyttar ihop betalar de istället 9 240 per person vilket summerar till 18 480 kronor. De sparar alltså 11 292 kronor per månad på att bo ihop.

Viktigt att tänka på innan man flyttar ihop

Innan man flyttar ihop och blir sambos är det dock viktigt att föra en diskussion om både ekonomi och juridik. Även ett så kallat samboavtal kan vara en god idé.

– Särskilt om ni har olika ekonomiska förutsättningar och vanor är det jätteviktigt. Kom överens om hur ni ska fördela hushållets utgifter mellan er och sätt upp gemensamma sparmål till era drömmar, säger Emma Persson.

/