Sommarjobb är ett bra sätt att både få erfarenhet och lite extra klirr i kassan.
Sommarjobb är ett bra sätt att både få erfarenhet och lite extra klirr i kassan. - Foto: Marcus Ericsson/TT och Fredrik Sandberg / TT,

Bästa sommarjobbet – där kan du tjäna 10 000 kronor mer

Den 7 mars är sista chansen att söka sommarjobb inom Stockholm stad. Men vad är egentligen skillnaden mellan ett kommunalt sommarjobb, och ett privat? Det utreder Nyheter24!


Torsdagen den 7 mars stänger ansökan för sommarjobb inom Stockholm stad. Lyckas du knipa ett så får du i sommar möjligheten att jobba i tre veckor, med exempelvis äldreomsorg, förskola, städning eller utomhusskötsel. 

För dem som inte får ett kommunalt jobb, kan man istället söka ett jobb inom den privata sektorn. Men processen för att söka jobbet ser då lite annorlunda ut. 

Rädd för arbetsintervju? Då ska du satsa på detta…

När du söker jobb inom privata sektorn behöver du oftast först skicka in ett personligt brev och CV, och sen komma på en jobbintervju. Då får du berätta om vem du är, varför du passar för jobbet och vad du har för tidigare erfarenheter. 

När du söker ett kommunalt sommarjobb så behöver du faktiskt inte komma på en jobbintervju. Det räcker med att skriva om dig själv och varför du vill ha jobbet. 

Sommarjobb 2024: Här är jobben du kan tjäna upp till 30 000

Ingen erfarenhet? – ingen fara!

Jobben fördelas nämligen genom lottning. Du behöver alltså ingen som helst erfarenhet för att kirra ett jobb. Faktum är att chansen att få jobbet minskar om du sen tidigare har haft ett kommunalt sommarjobb, eftersom man prioriterar de som inte har fått möjlighet att sommarjobba kommunalt tidigare. 

Här är branscherna som skriker efter folk i sommar

Där tjänar man mest…

Jobbar du kommunalt så beror lönen på din ålder och vilken kommun du bor i. Om du är 16 år och jobbar i Stockholm stad så tjänar du 90 kronor i timmen. Som regel jobbar du sex timmar om dagen, vilket innebär att du totalt tjänar 8 100 kronor på de tre veckorna du jobbar. 

Jobbar du för ett privat företag, så beror lönen på om din arbetsgivare har kollektivavtal, och i så fall vilket. Om du jobbar inom hotell och restaurang, kan du som 16-åring räkna med att tjäna 90,58 kronor i timmen. 

Är du under 18 år så får du max jobba 35 timmar per vecka, och så måste du ha minst fyra veckors sammanhängande ledighet från både skola och jobb. Om du har tio veckors sommarlov, så får ju som mest jobba sex veckor. Totalt kan du då tjäna 19 022 kr. 

För dig som vill tjäna storkovan under sommaren är alltså privata företag att föredra!

/