Magnus Hedberg, ekonom och expert i "Lyxfällan", ger sina bästa råd gällande vad du ska göra med skatteåterbäringen.
Magnus Hedberg, ekonom och expert i "Lyxfällan", ger sina bästa råd gällande vad du ska göra med skatteåterbäringen. - Foto: Skärmavbild/TV3/Viaplay/Lyxfällan och Jessica Gow/TT

Lyxfällan-Magnus: Gör inte det här med din skatteåterbäring

Snart sker den första utbetalningen av skatteåterbäringen. Men vad ska man göra med pengarna som rasslar in på kontot? Nyheter24 frågade ekonomen och "Lyxfällan"-experten Magnus Hedberg.
– Det viktigaste är att man gör ett medvetet val, säger han.


Du kan deklarera från och med den 19 mars 2024 och den sista dagen som gäller är den 2 maj 2024.

9-12 april betalas skatteåterbäringen ut till dig som har godkänt deklarationen digitalt utan att ha gjort ändringar eller tillägg senast den 3 april.

4-7 juni betalar Skatteverket ut skatteåterbäring till dig som deklarerat senast den 2 maj och vars deklaration blivit godkänd.

Källa: Skatteverket

I början av mars började Skatteverket skicka ut inkomstdeklarationen till de med digital brevlåda och mellan den 15 mars och 15 april skickas deklarationerna i pappersform ut. 

Många vet redan nu om de kommer att få skatteåterbäring och för de som deklarerade innan den 3 april kommer utbetalningen av pengarna att ske redan nu i april. De som deklarerar innan den 2 maj får i stället pengarna i juni. 

Ändra deklarationen i efterhand – få pengarna i april ändå

Foto: Janerik Henriksson/TT

Deklaration 2024: Är du en av dem Skatteverket granskar i år?

Magnus Hedberg: "Stanna upp och tänk till"

Men om det nu är så att man ska få ett välbehövligt litet tillskott på bankkontot, vad ska man då göra med pengarna? Nyheter24 frågade Magnus Hedberg, ekonom och expert i det omåttligt populära tv-programmet "Lyxfällan". 

– Först och främst bör du stanna upp och tänka till var pengarna verkligen gör bäst nytta för dig och din plånbok just nu. Det är lätt hänt att den hett efterlängtade återbäringen bränner i fickan och alldeles för många unnar sig något spontant som de sedan ångrar i efterhand. Självklart får man använda sin skatteåterbäring precis som man vill men det viktigaste är att man gör ett medvetet val hur man väljer att göra med dem, konstaterar han.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Om det är så att man befinner sig i vad Hedberg beskriver som "ekonomiskt nödläge" bör man försöka fylla på de reserver och buffertar man använt upp.

– Har det gått så långt att man dessutom dragit på sig svindyra krediter och lån gäller det förstås att lösa dessa med skatteåterbäringen innan man ens funderar på att göra något annat med pengarna.

Gjort fel i deklarationen? Så slipper du dyra avgiften

Dela upp din skatteåterbäring 2024

Den som ändå har en god ekonomisk situation kan med fördel dela upp skatteåterbäringen, menar Magnus Hedberg.

– Till exempel en tredjedel till buffertsparkontot, en tredjedel till långsiktigt sparande och den sista tredjedelen till något härligt spontant som sätter guldkant på tillvaron här och nu efter en lång, tuff vinter.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Magnus Hedbergs avrådan 

Samtidigt finns det förstås vissa saker som Magnus Hedberg direkt avråder från att man gör när man får sin skatteåterbäring. 

– Att spela bort skatteåterbäringen på nätcasino i förhoppningen om att satsa lite större och göra storvinst vill jag definitivt avråda ifrån. Vinstchanserna är mikroskopiska och risken att du bränner återbäringen snabbare än vad du själv hade tänkt är överhängande, säger han och fortsätter:

– Var och en bestämmer som sagt själv hur man väljer att använda sin återbäring men att spontanshoppa upp allt direkt pengarna landat på kontot brukar sällan skapa någon bestående lycka. Hitta istället din egen balans och njut av skatteåterbäringen med gott samvete. 

Misstagen du inte ska göra i deklarationen: "Händer ofta"

/
/