Morgonpigg eller nattuggla?
1 av 3
Morgonpigg eller nattuggla? - Foto: TT Bild
Det kan avgöra om du har fast förhållande eller ej.
2 av 3
Det kan avgöra om du har fast förhållande eller ej. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Morgontrött? Då är du troligen singel.
3 av 3
Morgontrött? Då är du troligen singel. - Foto: Christine Olsson / CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Nattuggla? Då är du troligen singel

En ny studie visar att dina sovvanor kan påverka om du har fast förhållande eller ej.


Kvinnliga nattugglor mer lika män

I studien, som publicerades i februariupplagan av Evolutionary Psychology, står att finna att forskarna fann att kvinnliga nattugglors beteende påminde mer om männens än vad morgonpigga kvinnors gjorde.

Nattugglorna var mer benägna att vara singlar, sexuellt frigjorda och större risktagare. Anledningen till detta ska vara att kvinnor som är nattmänniskor har samma kortisolnivåer (ett stereoidhormon som utsöndras från binjurarna, ofta i relation till stress) som män.

Dina sovvanor påverkar ditt sex- och kärleksliv. Det visar en ny studie från University of Chicago.

Forskarna har analyserat människors beteenden och kommit fram till att kvinnliga och manliga nattugglor är mer benägna att ha sex än morgonmänniskor. Däremot har de svårare för att skaffa och behålla långa seriösa förhållanden.

Ökad chans till socialt umgänge

Enligt forskarna beror det bland annat på ett arv från våra förfäder.

– Sett till vår evolutionära historia så ökade möjligheten att engagera sig i sociala och sexuella relationer under kvällstid. Tiden då vuxna var mindre tyngda av arbete eller barn, säger en av forskaran bakom studion, Dario Maestripieri enligt Science Daily.

Öka förståelsen

Nu hoppas Dario Maestripieri och hans team att forskningen ska kunna hjälpa människor att förstå varför de gör som de gör.

– Många människor kan själva identifiera sig som morgon- eller kvällsmänniskor. Studien hjälper människor att förstå varför deras sömnpreferenser är förknippade med vissa beteenden och personliga egenskaper, säger han till Huffington Post.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du en nattuggla?
Tack för din röst!