Din öppenhet på Facebook indikerar att du är ensam och att du vill uppmuntra andra att ta kontakt.
Din öppenhet på Facebook indikerar att du är ensam och att du vill uppmuntra andra att ta kontakt. - Foto: AP/Scanpix

Delar du med dig av mycket på Facebook? – Då är du ensam

Har du en transparent Facebook-profil? Då är du i behov av vänner. Det hävdar forskare i en ny studie gjord på kvinnliga Facebook-användare.


Här stalkar komikern främlingar på stan

Det finns risker med att vara för öppen om sig själv på sociala medier. Detta klipp visar varför.

Forskarna vid Charles Sturt University i Australien har studerat huruvida hur mycket kvinnor delar med sig av på Facebook kan ha någon koppling till hur ensamma de känner sig, skriver Daily Dot.

De 616 kvinnorna i studien delades in i två kategorier. De som kände sig sociala på Facebook och de som kände sig ensamma. 

Kollade statusuppdateringar

Uppdelningen gjordes utifrån statusuppdateringar som bokstavligen kunde indikera på de två känslorna. Bland annat blev en kvinna kategoriserad som ensam efter att ha lagt upp följande status: "Vilken tråkig kväll...känner mig så ensam... :-(".

Efter att ha kategoriserat alla kollade forskarna varje kvinnas privata inställningar på sin profil. 

Det var då upptäckten gjordes att 79 procent av de ensamma kvinnorna gjorde sin personliga information tillgänglig för alla, medan en mindre andel av de sociala kvinnorna, 64 procent, gjorde samma sak.

Bland personlig information räknade forskarna in allt från fritidsintressen och filmsmak till uppvisande av mejladress och bostadsadress.

Vill bli kontaktade

Forskarnas tes till varför ensamma människor har en större transparens på Facebook än andra, är att de just med sin öppenhet vill bjuda in och uppmuntra andra att ta kontakt så att de inte ska behöva känna sig ensamma längre.

Det är inte första studien från Australien som kopplar samman Facebook-användning med ensamhet. 

En studie från 2012 gjord på 1 158 Facebookanvändare och 166 icke-användare indikerade på att de personer som regelbundet använder Facebook är mer ensamma och även mer narcissistiska och extroverta, skriver Daily Dot

Något värt att tänka på nästa gång du scrollar genom ditt Facebook-flöde. Är du kanske själv en ensam själ?

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!