Ny studie slår fast att dålig ekonomi gör människor mer rasistiska.
Ny studie slår fast att dålig ekonomi gör människor mer rasistiska. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fattiga tider gör människor mer rasistiska

När det går dåligt för ekonomin blir människor mer rasistiska. Detta visar en ny amerikansk studie.


Studien, som genomförts vid New York University, visar att ekonomiskt svåra tider kan sporra diskriminering och öka rasismen i samhället, skriver Science Daily. 

– Det är väl känt att socioekonomiska skillnader mellan vita amerikaner och etniska minoriteter ökar dramatiskt under ekonomiskt knappa perioder, säger David Amodio, studiens huvudförfattare och docent på universitetets avdelning för psykologi och centrum för neurovetenskap.

Nya utmaningar

Bland annat skriver de att en dålig ekonomi kan göra att människor ser afroamerikaner som "svartare" och att människors hudfärg blir mer förknippad med stereotypa karaktärsdrag.

Resultaten pekar på en ny utmaning när de kommer till bekämpningen av diskriminering eftersom den dåliga ekonomins effekt på våra uppfattningar och idéer verkar fungera utan att folk är medvetna om det, förklarar doktoranden och medförfattaren Amy R. Krosch.

Starka bevis på ökad rasism

– Sammantaget så visar våra resultat tydliga bevis på att våra felaktiga uppfattningar ökar diskrimineringen under tider av ekonomisk kris vilket bidrar till rasåtskillnader, skriver de båda författarna, enligt Science Daily.

Med andra ord kan man säga att främlingsfientligheten ökar när ekonomin backar.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.