Att få sin sömn störd är lika dåligt som att sova väldigt kort.
Att få sin sömn störd är lika dåligt som att sova väldigt kort. - Foto: TT

Att sova dåligt – detsamma som att knappt sova alls

Att sova länge men dåligt är ungefär lika dåligt som att bara sova några enstaka timmar, visar en ny studie.


Sommar och sol innebär ofta ljusa nätter, festande grannar, skrikande småbarn eller oro över att inte vakna när det är dags att gå till sommarjobbet. Alla dessa faktorer kan också innebära att du sover dåligt och vaknar flera gånger per natt.

Nu visar en ny studie att den som vaknar ofta om natten blir lika trött som den som bara sover ett fåtal timmar per natt, rapporterar SVT.

Knappt någon skillnad

I studien, som presenteras i magasinet Sleep Medicine, ingick omkring 40 studenter. Hälften fick sova fyra timmar i sträck och resten, som fick sova längre, blev väckta var 90:e minut och fick vara vakna i en kvart.

När man morgonen därpå gjorde tester och intervjuer visade det sig att det inte var någon större skillnad mellan de båda grupperna.

– Vi vet att de här effekterna hopar sig, så priset som exempelvis nyblivna föräldrar, som kan vakna tre till tio gånger per natt månader i sträck, får betala för sin sömnstörning är enorm, säger Avi Sadeh i ett pressmeddelande, enligt SVT.

LÄS MER:

En enda natt med sömnbrist kan leda till sjukdom 

Kvinnor sover sämre än män – oroar sig för ekonomi och familj

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.