Ett barn med två pappor får samma "moderliga kärlek" som ett barn med en mamma och en pappa. Det visar forskning.
1 av 2
Ett barn med två pappor får samma "moderliga kärlek" som ett barn med en mamma och en pappa. Det visar forskning. - Foto: David Magnusson / SvD
Hjärnan är nämligen flexibel.
2 av 2
Hjärnan är nämligen flexibel. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Män har samma moderskänslor som kvinnor

Neurologer har funnit bevis på att moderskänslor inte är kopplat till kön. Istället är det omständigheterna som spelar en avgörande roll.


Papporna möter sin son för första gången

Bilderna på de två pappornas lyckotårar när de får upp sin son på bröstet blev snabbt en viral succé. 

– De är två personer som kände av alla känslor som varje ny förälder känner, säger fotografen Lindsay Foster, till Nyheter24.

Moderlig kärlek behöver inte ha något som helst med att vara mamma att göra. Det menar nu neurologer.

I studie som publicerades nyligen såg föräldrar videoklipp på sig själva där de umgicks med sina barn. Under tiden scannades deras hjärnor av, skriver Reuters. 

När föräldrarna såg videon stimulerades hjärnaktivitet på två ställen: dels i det emotionella systemet, där känslomässiga band och barnets välmående är i fokus. Dels i en mer tänkande och planerande sida av hjärnan, där barnets humör och framtida behov mäts. 

Primär vårdgivare mer emotionell

I de fall som mammor var primära vårdgivare till barnet var det emotionella systemet mest aktivt vilket resulterade i mer "moderlig kärlek". Medan papporna som var sekundära vårdgivare var mer tänkande och planerande. 

Men när det kom till män som uppfostrade ett barn utan en kvinnlig partner visade de sig ha samma nivå av emotionell reaktion som en mamma som var primär vårdgivare och samma tänkande och planerande respons som den sekundära pappan. 

Flexibel hjärna

För att ge barnet den bästa vården förändrar sig hjärnan beroende av omständigheterna, menar neurologer. 

Neurovetenskapen förklarar därmed vad många av oss redan visste – att barn som har två pappor får samma moderliga kärlek som barn med en mamma och en pappa.

Allt eftersom vi människor har en flexibel hjärna, skriver Reuters

 

par
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!