Den globala uppvärmningen till stora delar människans fel.
Den globala uppvärmningen till stora delar människans fel.

Forskning: Människan ansvarig för global uppvärmning

Med 99.999 procents säkerhet är människan den största boven när det kommer till den globala uppvärmningen.


Chansen att den genomsnittliga temperaturen på jorden skulle ha stigit så mycket utan människans inblandning under de senaste 60 åren är enligt en ny studie 1 på 100 000, skriver sajten The Conversation. 

Studien – som publicerades i journalen "Climate Risk Management Today" – är den första som kommit så nära ett statistiskt bevis. 

Mer än hälften människans fel

Enligt studien är det med 95 till 100 procents säkerhet fastställt att människan, exempelvis på grund av utsläpp, är ansvarig för mer än halva temperaturökningen på jordens yta mellan 1951 och 2010.

Juli 2014 var den 353:e månaden i rad som temperaturen vid land- och havsytan översteg 1900-talets snittemperatur.

Senast den temperaturen föll under genomsnittet för 1900-talet var 1985, vilket innebär att ingen född det året eller senare  har levt en enda månad med temperaturer under snittet, skriver sajten The Conversation.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.