"Förhoppningsvis kommer studien påverka legaliseringen av cannabis i USA" hoppas en talesperson för en amerikansk organisation som förebygger narkotikamissbruk.
"Förhoppningsvis kommer studien påverka legaliseringen av cannabis i USA" hoppas en talesperson för en amerikansk organisation som förebygger narkotikamissbruk. - Foto: Ap

"Cannabis är lika beroendeframkallande som heroin"

UPPDATERAD. Det finns flera som menar att cannabis inte är så farligt. Men nu är motsatsen bevisad – det är lika beroendeframkallande som heroin.


Cannabis i världen

I vissa länder är det tillåtet att använda sig av cannabis för medicinskt bruk.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om var.

Cannabis är inte helt ofarligt som många tidigare har påstått. En studie som har gjorts om cannabisanvändning, visar att det finns starka argument mot alla de som romantiserar cannabis. 

Drogen leder till långvariga psykiska problem

Studien visar att cannabis är väldigt beroendeframkallande, en inköpsport till tyngre droger och att cannabis försämrar den intellektuella utvecklingen hos tonåringar som röker. Men det viktigaste som studien visar är att regelbunden användning, särskilt bland tonåringar, leder till långvariga psykiska problem och missbruk.

Svårt för cannabisberoende att sluta

En av dem som gjort studien, Wayne Hall, är kritisk till de som påstår att cannabis är ofarligt. 

– Om cannabis inte är beroendeframkallande, då är inte heroin eller alkohol det heller, sa han i måndags kväll enligt Daily Mail. 

Han menar att svårare för cannabisberoende människor att dra ned på sitt användande än det är för heroinister. 

– De som försöker sluta lider ofta av ångest, sömnlöshet, aptitstörningar och depression. Även efter behandlingen, börjar hälften med drogen igen efter 6 månader.

Cannabis är som rysk roulette

Det finns länder där det är lagligt med cannabis, till exempel i Nederländerna. Och i USA har cannabisanvändningen ökat med åren. Anledningen är att man har förminskat riskerna med cannabis. Mark Winstanely, som arbetar med psykisk ohälsa i England, anser att många har en problematisk syn på drogen. 

– Vi måste ifrågasätta alla som menar att det inte är en stor sak att röka cannabis. Ungdomar måste få veta att cannabis är som rysk roulette om ditt välmående, säger han enligt Daily Mail.  

Uppdatering 10/10:

Efter artiklarna i bland annat Daily Mail har forskaren Wayne Hall gått ut och förnekat flera påståenden. Bland annat hävdar han inte alls att cannabis är lika beroendeframkallande som heroin. En av tio riskerar att bli beroende av cannabis – en av fyra när det gäller heroin.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

JO utreder Kinberg Batras kompisrekryteringar

Tonåring i rätten efter Skärholmenmord: "Nekar"

En 17-årige pojke som misstänks för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen framträdde under tisdagen inför häktningsdomare. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Astronomer har hittat galaxens hittills mest massiva svarta hål som bildats vid kollapsen av en stjärna, Gaia BH3. Hålet är 33 gånger mer massivt än solen.

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira har kollapsat

En kraftig brand har utbrutit i den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Spiran på byggnaden har kollapsat, och kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.