Ett tredje barn behöver inte alltid vara lösningen.
1 av 2
Ett tredje barn behöver inte alltid vara lösningen. - Foto: TT Bild
Bebis?
2 av 2
Bebis? - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Studie: Ett tredje barn gör dig inte lyckligare

Ny studie om föräldraskap visar att antal barn, ålder och utbildning påverkar hur lyckliga föräldrarna är.


STUDIE. En ny studie, gjord vid London School of Economics samt Western University, visar att föräldrarnas lycka ökar nämnvärt kring och efter första födseln samt andra födseln – men inte lika mycket när tredje barnet anländer, skriver Daily Mail.

– Ankomsten av det tredje barnet är inte lika mycket förknippad med en "lyckohöjning" men tredje barnet är inte mindre älskat än sina äldre syskon. I stället kan detta återspegla känslan av föräldrarskapet som något mindre nytt och spännande än första gången, säger forskaren Mikko Myrskylä.

Äldre föräldrar lyckligare

Även om det inte alltid är biologiskt positivt att skaffa barn ju äldre man blir så visar studien att äldre föräldrar är lyckligare än unga.

Kvinnor och män i åldrarna 35-49 är de som har starkast lyckokänslor tiden innan bebisen kommer samt de som är välutbildade.

Yngre personer, som blir föräldrar i åldrarna 23-34, får en ökad lyckohalt men efter 1-2 år har lyckan minskat till basnivån eller strax under.

Stabil grund

Det förklaras med att äldre människor oftast har en mer stabil grund att stå på och är välutbildade, medan yngre människors lycka lättare "dras ner" eftersom de inte lever lika tryggt och stabilt. Det kan också vara en förklaring till att allt fler skjuter upp föräldrarskapet, skriver Daily Mail.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!