Unga som röker ofta kan bli dummare.
1 av 5
Unga som röker ofta kan bli dummare. - Foto: Ap
Personers IQ blir lägre.
2 av 5
Personers IQ blir lägre. - Foto: Ap
3 av 5
- Foto: Ap
4 av 5
- Foto: POLISEN/TT Bild
5 av 5
- Foto: AP/TT Bild

Marijuana kan leda till lägre IQ bland unga

En ny studie visar att ungdomar som röker marijuana regelbundet riskerar att få lägre IQ.


En ny studie vid Proceedings of National Academy of Scienses visar att användning av marijuana vid tidig ålder kan ge långsiktiga konsekvenser för hjärnan, samt påverka och sänka brukares IQ, rapporterar CNN.

Jämfört med icke-användare har unga rökare, som börjat omkring 14 års ålder, mindre hjärnvolym och grå substans i hjärnan, vilket är det som hjälper till att fatta beslut. 

– Mer uttalade förändringar sker i hjärnan hos yngre. Först i tonåren börjar hjärnan mogna, så all exponering för giftiga ämnen kan vara avgörande för hur den kommer se ut när den är färdigutvecklad, säger Francesca Filbey, som har varit delaktig i studien, till CNN.

Lägre IQ hos regelbundna användare

I studien ingick 48 regelbundna marijuana-användare som alla började bruka drogen mellan 14 och 30 års ålder. De jämfördes mot en grupp bestående av 62 icke-rökare i samma ålder. Alla som deltog i forskningen fick lämna urinprov och genomgå IQ tester. 

Studien visade att den grupp människor som använde marijuana hade ett IQ som i snitt var fem punkter lägre än bland icke-användarna. Det är emellertid inte bevisat att marijuanan var den avgörande faktorn för skillnaderna.

– Studien tyder på att förändringarna i hjärnan är relaterade till vilken ålder man börjar bruka marijuana och hur länge man rökt, men den visar inte definitivt att förändringarna i hjärnan enbart är konsekvenser av marijuana, säger Filbey. 

Ytterligare studier behövs

Biträdande chef för Scientific Affarics vid National Institute on Drug Abuse, Susan Weiss, tycker att stydien ger starka bevis om farorna med marijuana.

– Studien är intressant men komplex, och den bidrar till den växande mängden bevis som visar på att bruk i tidig ålder är kopplat till betydande och negativa förändringar i hjärnan, säger hon till CNN och fortsätter:

– Just den här studien visar att ett område i hjärnan som involverar beslutsfattande och motiavtion är mindre hos regelbunda användare av marijuana, samtidigt som andra områden i hjärnan förbättras hos de.

/
/
IQ
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kidnappad flicka befriad efter tio år

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.