- Foto: Svenska Dagbladet

Pommes och chips kan ge dig sämre minne

Har du varit lite glömsk på sistone? Det kan vara ett fall av pommes-hjärna.


Vad är transfett?

Transfett bildas naturligt i små mängder i våmmen hos idisslare. Det kan även bildas om flytande växtoljor ”delvis härdas”. Härdning är en teknik som används i livsmedelsindustrin för att göra fettet hårdare så att produkterna får önskad sprödhet, fasthet och smältpunkt.

Källa: Livsmedelsverket. 

En pommes i lördags och en påse chips igår? Då kanske du känner av en viss glömska. 

Föreningen American Heart Association påvisade förra veckan resultat av forskning som tyder på att transfetter ger oss mycket sämre minne. 

Efter att ha gjort ett ord-minnestest på unga män och medelålders kvinnor såg man att de som åt mest transfetter kom ihåg 10 procent färre ord än de som åt minst transfetter, skriver tidningen Forbes.

Tog avstamp i choklad

Tidigare har man funnit att antioxidanter i choklad är bra för hjärnan och framför allt minnet. Den här gången resonerade man att pro-oxidanterna i snabbmat antagligen är dåligt för hjärnan och minnet. Även om studien bör betraktas som preliminär är det värt en tankeställare. 

Transfetter finns i margarin, micro-popcorn, frusen pizza, pommes frites och andra produkter som har oljor som härdats. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!