Bättre att torka händerna med papper.
Bättre att torka händerna med papper. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Handtorkar på toaletter – en bakteriefälla

En ny studie tyder på att pappershanddukar är bättre än handtorkarna med utblås – i alla fall ur hygiensynpunkt.


Vi är vana vid att torka händerna i handtorkarna på offentliga toaletter – men vi bör kanske sluta med det, visar en ny studie.

När vi torkar händerna så blåser vi egentligen bort bakterierna som sedan sprids i luften. Risken att bakterierna sprids är då 4,5 gånger större än genom exempelvis pappershanddukar. 

Pappershanddukar bättre

Även om forskarna inte hade några bevis på det kunde leda till sjukdomar så "tyder" resultaten på det. 

Tidigare studier har också visat att pappershanddukar är bättre ur hygiensynpunkt och bör användas på platser där hygienen är av största vikt, exempelvis sjukhus och kliniker. 

"Spelar ingen roll"

Men studien är inte helt fläckfri, den finansierades av European Tissue Symposium som förknippas med produktionen pappershanddukar.

Gruppen menar dock att det "inte spelade någon roll i resultatanalysen" och att ETS endast stod för det ekonomiska stödet i studien. Emellertid ska man alltid vara extra kritisk till studier där ett företag som kan ha en egen agenda står som beställare.

Studien publicerades i Journal of Hospital Infection, skriver Huffington Post.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad är bäst?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.