1 av 9
- Foto: tt bild
2 av 9
- Foto: tt bild
3 av 9
- Foto: tt bild
4 av 9
- Foto: tt bild
5 av 9
- Foto: tt bild
6 av 9
- Foto: tt bild
7 av 9
- Foto: tt bild
8 av 9
- Foto: tt bild
9 av 9
- Foto: tt bild

8 förkylningskurer som faktiskt fungerar – enligt forskning

Det är förkylningstider! Det finns många huskurer att luta sig mot, men hur bra är de egentligen enligt forskningen?


Just nu är det rekordmånga influensafall i Sverige, skriver Dagens Nyheter.

– Inte sedan mätningarna inleddes 1993 har vi sett så många fall av säsongsinfluensa, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till DN.

Här listar Nyheter24 de bästa kurerna för dig.

1. Kycklingsoppa

Förhindrarneutrifiler, en viss typ av vita blodkroppar, från att röra sig,vilket i sin tur gör att de inte samlar sig i lungområdet. Därmedlättas förkylningen.

2. Mat

Om du har aptit såär det riktigt bra att äta nyttig och näringsrik mat. Det hjälperkroppen att bekämpa viruset på egen hand eftersom det ökarförekomsten av proteinet interferon.

3. Äpplen

100 gran äppleinnehåller lika mycket antioxidanter som 1500 miligram renc-vitamin, som förhindrar alla möjliga typer av sjukdomar,inklusive cancer. Det nyttiga skalet har länkats till att minskarisken för hjärtfel. Om det däremot hjälper specifikt motförkylning är inte helt säkert.

4. C-vitamin

Citron är enklassisk huskur för förkylning. Dock har studier visat att det inteförhindrar förkylning, men däremot kan citron och c-vitamin kortaner längden på förkylningen. Bra va?

5. Honung

Om du vill bra avmed en hosta eller andra mer akuta problem så är honung en riktighöjdare med sina antibakteriella egenskaper. Honungen ökar mängdenav cytokiner, som i sin tur säger åt cellerna att reparera sigsjälva.

6. Vitlök

Vitlök kortar nerdin förkylning genom att öka mängden ”mördarceller” somkämpar mot virus. Så klaga inte om din snuvige kompis luktar apa imunnen!

7. Röd rudbeckia

Den här örten ärsjukt nyttig, och finns i olika teer och kosttillskott. Studier harvisat att röd rudbeckia kan minska risken att bli förkyld med 58procent. Den förkortar även förkylningen med ungefär en och enhalv dag. Wow!

8. Alkohol

Okej, lugna ner dig!Att dricka för mycket alkohol är aldrig nyttigt, men i mindremängder kan en stänkare faktiskt förbättra immunförsvaret!

Den här listan är inspirerad av den grymma Youtube-kanalen Asap Science och deras lista på samma ämne. Se den här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du bli förkyld?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.