1 av 8
- Foto: TT BILD
2 av 8
- Foto: Montage/Giphy/TT
Håkan Fischer är professor och hjärnforskare vid Stockholms Universitet där han föreläser om "den kärleksfulla hjärnan".
3 av 8
Håkan Fischer är professor och hjärnforskare vid Stockholms Universitet där han föreläser om "den kärleksfulla hjärnan". - Foto: Eva Dalin
4 av 8
- Foto: TT BILD
5 av 8
- Foto: TT BILD
6 av 8
- Foto: TT BILD
7 av 8
- Foto: TT BILD
8 av 8
- Foto: TT BILD

10 saker som händer i kroppen när du blir kär

Varför pirrar det i kroppen? Och varför känns allt så bra precis i början av en relation? Professor Håkan Fischer avslöjar spännande info om kroppen och kärlek!


Håkan Fischer är professor och hjärnforskare vid Stockholms Universitet. Just nu håller han i föreläsningen "Den kärleksfulla hjärnan" som handlar om vad som händer med oss när vi blir kära. Inför Alla hjärtans dag hjälper han nu Nyheter24 att sammanställa en kärlekslista. 

1. Det finns tre olika typer av kärlek, enligt teorin Fischer går efter - passion, intimitet och engagemang. Passion är det du känner i början av en relation, engagemang kommer senare. Intimitet är kärlek mellan till exempel ett barn och en förälder. 


Bildkälla: TT BILD

2. Att känna stark passion i början av en relation är inget märkligt, det är bara vår kropp som säger till oss att ligga mycket för att föröka oss. 

– Hjärnan reagerar instinktivt och vi tappar kontrollen och förnuftet, men det är helt normalt, säger Fischer. 


Bildkälla 

3. Vi har två olika system som vi bär med oss från den tidiga evolutionen, menar Fischer. Det ena är "belöningssystemet", som till exempel aktiveras i vår hjärna när vi äter god mat. Det fungerar på samma sätt när vi blir kära - vi blir upprymda och lyckliga! 


Bildkälla: TT BILD

4. Det andra systemet är "smärtsystemet" som är en slags varningsmekanism vi har i hjärnan. Det sätts ur funktion när vi blir kära, vilket betyder att vi upplever mindre rädsla. 


Bildkälla 

5. Att smärtsystemet sätts ur funktion är även en förklaring till att vi i en ny relation sällan ser det som är dåligt. Därför är det vanligt att dina vänner kan se vilken idiot du dejtar medan du själv endast ser allt det underbara. 


Bildkälla 

6. När den största "passionen" har lagt sig i ett förhållande brukar vi få lite vett tillbaka i skallen.

– I början är det mer känsla och mindre förnuft. Med tiden växlar det och vi börjar tänka mer på konsekvenserna och mindre på känslorna. 


Bildkälla 

7. Vi har nog alla känt det... det där starka pirret i magen när vi tänker på någon speciell. I själva verket kommer pirret från en aktivering i hjärnan som bidrar till en ökad mängd dopamin i kroppen. Dopamin påverkar samma system i kroppen som heroin. Kärlek är som en drog!


Bildkälla: TT BILD

8. Tror du att kärlek vid första ögonkastet existerar? 

– Ja, eller det är snarare attraktion vid första ögonkastet. Men frågan är om attraktion och kärlek är samma sak, säger Fischer. 


Bildkälla 

9. Vi vi söker efter en partner dras vi till dem som vi tycker är lika snygga som oss själva. Det kallas "matchningshypotesen". 


Bilkälla: TT BILD

10. När vi känner oss uppskattade och sedda aktiveras positiva reaktioner i hjärnan. Därför gillar vi dem som gillar oss, helt enkelt. 


Bildkälla 

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du kär?
Tack för din röst!