1 av 7
- Foto: AP
2 av 7
- Foto: Ap
3 av 7
- Foto: AP
4 av 7
- Foto: AP
5 av 7
- Foto: Ap
6 av 7
- Foto: Ap
Det är känt sedan tidigare att cannabis i samband med andra droger kan vara dödligt.
7 av 7
Det är känt sedan tidigare att cannabis i samband med andra droger kan vara dödligt. - Foto: Ap

7 sätt cannabis skadar dig på enligt forskarna

Skadeverkningarna på ungdomars cannabisanvändning är tydliga.


Tidigare i veckan uttalade sig popstjärnan Molly Sandén om droger och att hon inte har tagit ställning till om hon är för eller mot cannabisanvändning. Med de unga förebilderna hon har så kanske den här listan på cannabis-forskning kan få Molly att tänka om.

1. Marijuana leder till lägre IQ
Jämfört med icke-användare har unga marijuanarökare som börjat omkring 14 års ålder, mindre hjärnvolym och grå substans i hjärnan, vilket är det som hjälper till att fatta beslut.


Bildkälla: AP/TT

2. Cannabisrökare har 60 procents mindre chans att gå ut gymnasiet
Ungdomar som dagligen röker, i jämförelse med de som aldrig röker har mindre chans att gå ut gymnasiet. Även vid litet användande ökar riskerna för ett sämre resultat.


Bildkälla: AP/TT

3. Det kan vara dödligt

I början av 2014 kom den första vetenskapliga studien som visade att marijuana kan vara dödligt efter att två friska personer dog efter att ha rökt drogen. Båda av hjärtrubbningar, så kallade arytmier som orsakades av att de hade rökt cannabis några timmar innan dödsfallen.


Bildkälla: AP/TT

4. Extra farligt för unga

Cannabisanvändning är förenat med en rad skaderisker, bland annat försämrad inlärningsförmåga och minskad intellektuell kapacitet. Unga är särskilt utsatta på grund av det sätt som den aktiva substansen i cannabis, THC, samspelar med de känsliga psykologiska skeenden som tonårstiden innebär.


Bildkälla: AP/TT

5. Sämre minne

Unga cannabisanvändare som röker innan hjärnan är färdigutvecklad kan få nedsatt minne.


Bildkälla: AP/TT


6. Kan leda till schizofreni

Enligt en studie där man tittat på och thalamus, hjärnans omkopplingsstation där nya intryck bearbetas och där schizofrena ofta har skador, har ungdomar som använt mycket cannabis också skador. När man avbildat ungdomarnas hjärnor kunde man konstatera förändrade områden i bland annat thalamus.


Bildkälla: AP/TT

7. Sämre intellektuella prestatioenr
Kraftigt cannabisbruk bland unga har enligt en studie lett till sämre intellektuella prestationer senare i livet, även efter att man räknat bort andra tänkbara förklaringar. Försökspersoner som först missbrukat men sedan slutat uppvisade inte ens samma provresultat som de som inte missbrukat cannabis alls.


Bildkälla: AP/TT

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.