Det är inte så farligt att knäcka fingrarna som man tror
Vissa gillar att knäcka fingrarna. - Foto: Pixabay

Så farligt är det att knäcka fingrarna

Vad är det som låter när du knäcker fingrarna? Och när bör man besöka doktorn? Är det verkligen så klokt att knäcka? Nyheter24 reder ut frågetecknen.


Är du en som knäcker fingrarna ofta? Då har du kanske fått höra att det inte är bra för dig. Det finns visa som menar att man kan få ledgångsreumatism, det vill säga problem med lederna om man knäcker för mycket, skriver sajten Vox. Men hur dåligt är det egentligen att knäcka fingrarna?

Det här är knäckljudet

I lederna finns ett utrymme som är fyllt med något som kallas ledvätska. Vätskan minskar friktionen i lederna och fungerar som ett smörjmedel, dessutom innehåller den gaser. När du knäcker fingrarna så sträcker du ut det utrymmet. Det gör att det blir som ett vakuum, och det gör så att ledvätskan sprids i hela utrymmet. Det bildas bubblor som spricker – vilket är ljudet du hör.

För att kunna knäcka samma fingerled igen måste du vänta i 20 minuter till gaserna är tillbaka i ledvätskan. Ju oftare du knäcker en led desto lösare blir den och det gör den enklare att knäcka i framtiden.

Men är det farligt?

Kan denna löshet som bildas orsaka problem och framtida ledgångsbesvär? Sannolikt inte. Det undersökte en forskare vid namn Donald Unger när hans mamma sa att det var farligt. Och trots att han knäckte samma hand i 60 år var den lika frisk som den andra, enligt LA Times. Även om han bara är ett exempel så är det flera medicinska källor som visar samma resultat

Uppsök läkare vid smärta

Om det gör ont när du knäcker dina fingrar så ska du undvika att göra det och uppsöka en läkare. Men annars så är det bara att knäcka på, skriver Vox.com.

Många använder sina fingrar till att skrolla i sina mobiltelefoner. Vissa skrollar också mängder när de sitter och stalkar sin ex på sociala medier. Men varför är det egentligen så att vissa inte kan sluta att stalka sina ex? Här är svaret.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du knäcka fingrarna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.