1 av 4
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
2 av 4
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
3 av 4
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
4 av 4
- Foto: Ap

9 saker du inte visste om akne

Du bör inte klämma dina finnar och du kan visst äta choklad – här är 9 fakta om akne.


Trots att 85 procent av alla människor får akne förr eller senare så är akne enligt forskare fortfarande en oerhört komplicerad process, skriver Vox.

Man har ännu inte riktigt fastställt vad de små prickarna beror på men här är nio fakta om akne som kan hjälpa dig som funderar.

1. Akne kan orsakas av tilltäppta porer
Normalt så dör hudcellerna naturligt med tiden och försvinner genom porerna i huden. Men för vissa människor sker inte den processen som den ska – i stället samlas de döda hudcellerna med olja i små bulor i huden. Dessa tilltäppta porer kan leda till att det börjar växa bakterier – inflammationer som bildar bölder och finnar.

När bulorna har en öppning vid hudytan blir de pormaskar. De bulor som är täckta med hud blir till finnar.


Bildkälla: Giphy

2. "Spår" av bakterier täpper till porerna
Alla har något som kallas för propionibakterier som lever i porerna. Bakterierna äter oljan som utsöndras av körtlarna i huden och orsakar normalt inte några problem, men i vissa fall när dessa bakterier blommar ut och kommer i kontakt med döda hudceller och tilltäppta porer kan det orsaka akne. Det är fortfarande oklart om specifika spår täpper till porerna på grund av kontakt från andra människor eller om det utvecklas av den egna huden.


Bildkälla: Giphy

3. Vissa bakterier kan förebygga akne
Men alla bakterier är inte dåliga för huden. Propionibakterierna kan också i vissa fall hjälpa till att förhindra akne-utbrott. Forskare tror att man i framtiden kanske kan hitta ett botemedel för akne som är framställt med hjälpa av bakterier.


Bildkälla: TT/AP

4. Människan är den enda djurarten som får akne
Av de åtta miljoner djurarter som finns på jorden är bara människan den som hittills upptäckts utvecklar akne naturligt och regelbundet. Forskare har avsiktligt försökt framkalla akne hos bland annat möss i samband med att kosmetik har testats, men inga djur har ännu utvecklat någon akne. Vad det beror på är oklart men vissa evolutionsbiologer menar att det kan vara på grund av att våra oljekörtlar utvecklades för att fukta den luddiga huden på våra förfäders ansikten. Nu när vi inte är lika behårade så har vi ett överskott av oljan vilket leder till tilltäppta porer.


Bildkälla: TT Bild

5. Dålig hygien har ingen koppling till akne
Många tror att akne beror på dålig hygien eller att man inte tvättar ansiktet tillräckligt mycket, men det finns inga bevis på att smuts orsakar akne. Experter rekommenderar inte någon, inte heller de som har akne, att tvätta ansiktet mer än två gånger om dagen då det torkar ut huden.


Bildkälla: TT/Scanpix

6. Fet mat eller choklad orsakar inte heller akne
Precis som med smuts och dålig hygien är det inte vetenskapligt bevisat att fet mat ska utlösa akne-utbrott. Det är inte heller bevisat att choklad påverkar riskerna för akne.


Bildkälla: Giphy

7. Kläm inte finnarna
Ja, det är tillfredsställande men försök att låta bli. Att klämma finnar kan leda till ärrbildning. Vissa dermatologer tror att akne-ubrott kan ha och göra med att vissa pillar för mycket på sin hy.


Bildkälla: Giphy

8. Behandling av akne med antibiotika kan slå tillbaka
Vissa personer som lider av svår akne får antibiotika utskrivet för att döda bakterier och förhindra inflammationer men forskning visar att dessa kurer inte nödvändigtvis är effektivare botemedel än receptfria mediciner som finns. Biologen Huiying Li säger att om en person bär på de bakteriespåren som orsakar acne hos många så fungerar inte antibiotikan då den kan döda andra stammar och uppmuntra antibiotikaresistenta stammar till att växa, enligt sajten Vox.


Bildkälla: Giphy

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lider du av akne?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.