13 myter om graviditeten

Allt som man hör stämmer inte.


1. Kryddstark mat ska få igång en förlossning i förtid.

 Om det hade varit sant, så hade många gravida haft svårt att hitta mat. Det finns inget som stödjer att kryddstark mat ska påskynda en förlossning. Så ät hur mycket chili du vill!

Bildkälla

2. Man ska undvika att flyga under de första och sista månaderna.

Du kan lugnt flyga när du vill under graviditeten. Men de flesta flygbolag kan avråda dig att flyga när du är höggravid (på grund av säkerheten för dig). Och din läkare kanske vill att du ska vara i närheten när förlossningen närmar sig. 

Bildkälla 

3. Kakaosmör motverkar bristningar

Hur gott än doften av choklad är så gör en kräm av kakao inget mot dina bristningar. Dessvärre så kan din hud i stället bli mer känslig under graviditeten. Ett tips är att använda dig av en kräm som är berikad med vitamin E, som ska mjuka upp huden. Men var beredd på att inget kan motverka bristningar.

Bildkälla

4. Gravida ska äta för två

Falskt. Din bebis kanske är en bra ursäkt för att äta en hel tårta, men den sorgliga sanningen är att gravida bara behöver 300 kalorier om dagen extra.  

Bildkälla

5. Kaffe är strängt förbjudet

Som tur är, är det helt okej att dricka en kaffekopp per dag. Drick bara inte för mycket. Mer än 200 mg per dag kan göra att du föder för tidigt eller att du får missfall.

Bildkälla

6. Halsbränna = hårig bebis

Det finns de som tror att halsbränna under graviditeten ska leda till att bebisen födds med lockar. Men så är det inte. En studie av John Hopkins från 2007 visar att det snarare är tvärtom – halsbränna resulterar i att bebisen föds med lite hår, eller inget alls. 

Bildkälla

7. När ansiktet ser annorlunda ut måste det vara en tjej

Ingen vill höra att ens ansikte ser annorlunda ut (då tänker man automatisk fet, glansig, finnig), även om man skulle säga det för att påpeka att det kan vara en tjej som mamman väntar. För det finns inget samband.

Bildkälla 

8. Åk inte på en gropig väg.

Det ska inte vara några problem att åka på en väg som är ojämn. Din bebis ligger tryggt i din mage – så njut av bilturen med gott samvete.  

Bildkälla

9. Du bör sova på din vänstra sida som gravid

Såvida det inte är allvarliga komplikationer under graviditeten som högt blodtryck – sov på vilket sätt du vill. För när det kommer till kritan, så kommer det bli svårt att ens få sömn överhuvudtaget när bebisen kommer

Bildkälla

10. Promenad ska påskynda förlossningen

Det är riktigt bra att ta en promenad för att hålla sig aktiv, men det påskyndar inte din förlossning om du hade hoppats på det

Bildkälla

11. Gravida får inte äta sushi

Bara du undviker att äta sushi som innehåller till exempel makrill, haj och svärdfisk så är sushi helt okej att äta. Du kan till exempel äta laxsushi (bra för hjärnans utveckling). Men ät inte för mycket tonfisk, max två sushibitar per vecka!

Bildkälla 

12.  Att höja händerna över huvudet är farligt

Många undviker att sträcka händerna över huvudet på grund av att man är orolig för att navelsträngen ska viras om bebisens huvud. Det är bara en myt. Dina rörelser påverkar inte huruvida bebisen kommer fastna eller inte, det är längden och hens rörelser som gör det.

Bildkälla

13. Illamående på morgonen betyder att det är en tjej

Nej, nej, nej. Även bland de som var mycket illamående under graviditeten så blev det inte fler tjejer som föddes bara för det

Bildkälla

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lärde du dig någonting av listan?
Tack för din röst!