5 helt sjuka historiska myter om det kvinnliga könsorganet

Kvinnokroppen var länge ett mysterium.


1. Livmodern är som ett levande djur och orsakar hysteri

De gamla grekerna liknade den kvinnliga livmodern vid ett levande djur, som vandrade genom kvinnans kropp och blockerade passager, förhindrade andning och orsakade sjukdomar. Denna idé gav upphov till det fräscha begreppet "kvinnlig hysteri" – hysteri kommer från det gamla grekiska ordet för livmoder. Kvinnlig hysteri blev en slags diagnos som kvinnor fick när helst de mådde psyskiskt dåligt eller bara var lite besvärliga.

Bildkälla

2. Kvinnor behöver få orgasm för att det ska bli ett barn

Man trodde att vätskor producerades vid kvinnlig orgasm som blandades med sperman, vilket gjorde att barn blev till. Det var den grekiska "läkaren" Galenius (på engelska går han under det mer passade namnet Galen) som stod bakom denna teori, som lanserades under antiken, men höll sig kvar fram till 1500-talet. Vid första anblick verkar kanske denna tanke rätt soft – äntligen en anledning för mannen att faktiskt vilja att även kvinnan ska komma. Men riktigt så är det ju inte riktigt. Till exempel kan kvinna som blir våldtagen och sedan gravid inte ha blivit våldtagen – för att bli gravid måste hon ju ha tyckt att det var gött.

Bildkälla

3. Kvinnor som inte har sex blir förgiftade

Denna "kvinnliga sperma" som nämns i föregående punkt trodde man förvarades i livmodern. När denna inte användes, det vill säga om kvinnan inte hade sex, så trodde man att vätskan blev giftig. Det kunde också leda till ovan nämnda hysteri, som till och med kallades för änkans sjukdom. För att bota hysterin ordinerade läkare ända fram till 1900-talet massage av bäckenet (!).

Bildkälla

4. Vaginan är en penis – ut och in

Från antiken till Man ansåg att kvinnans könsorgan helt enkelt var en penis, fast inåt. Det innebar också att kvinnor fick akta sig för att ägna sig åt allt för manliga (alltså fysiska) aktiviteter – hade de otur kunde penisen ploppa ut, och kvinnan blev i stället en man. "Oooookej".

Bildkälla

5. Klitoris vara eller icke vara

I antikens Grekland kunde de stora tänkarna (som alla var män) inte tänka sig sex utan penetration. Därför föreställde de sig att lesbiska kvinnor hade gigantisk klitoris – som de penetrerade varandra med. På 1500-talet påstod den belgiska anatomen Andreas Vesalius att klitoris inte fanns alls – trots att han tack vare sitt yrke sett flera irl. För att förklara bort detta menade han att de kvinnor som hade en klitoris var hermafroditer. Makes sense... not.

Bildkälla

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Risk för nya ras i danska Børsen

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.