Forskarna ser ett samband med dålig sömn och sjukskrivningar.
1 av 3
Forskarna ser ett samband med dålig sömn och sjukskrivningar. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT
Det var främst hos de med rygg- och axelsmärta samt sömnsvårigheter som var sjukskrivna.
2 av 3
Det var främst hos de med rygg- och axelsmärta samt sömnsvårigheter som var sjukskrivna. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Man bör stressa mindre, menar professorn, för att förebygga problemen.
3 av 3
Man bör stressa mindre, menar professorn, för att förebygga problemen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dålig sömn kan öka sjukskrivningsrisken

Några forskare har hittat samband mellan dålig sömn och sjukskrivningar.


Några forskare vid Uppsala universitet har gjort en studie som visar att sömnstörningar kan öka risken för sjukskrivningar längre fram i livet, skriver Upsala Nya Tidning. Enligt professorn Magnus Svartengren, så bör läkare alltid fråga patienter hur de sover när de har smärtbesvär. 

– I många fall kan det nog vara viktigare för dem att bli kvitt sömnbesvären, som kan vara en markör för stress, än att bli smärtfria, säger han.

De med mest sömnbesvär var mer sjukskrivna

Det var 2300 män och kvinnor som deltog i studien. När studien startade fick deltagarna en hälso- och livstilsenkät, där de svarade på frågor om bland annat sina sovvanor. Efter fem år undersökte forskarna hur antalet sjukskrivningar såg ut.

De upptäckte bland annat att deltagarna som haft mest sömnbesvär – till exempel i form av svårigheter att somna, uppvaknanden under natten och svårigheter att somna om – var mer sjukskrivna än de som hade bäst nattsömn. 

Sömnen spelar roll

Sjukskrivningarna var vanligast hos dem som både hade ont i ländryggen och i axlarna samt hade sömnsvårigheter. Det var fyra gånger högre risk att de skulle sjukskrivas i mer än 14 dagar, än för de andra deltagarna. 

Och bland de som hade problem med just smärta i rygg och axlar så skiljde sig sjukskrivningarna åt beroende på om de hade sömnproblem eller inte. Det var vanligare med långtidssjukskrivning hos de som hade sömnproblem. 

Bildkälla: TT bild

Sömnmediciner inte lösningen

Men Magnus Svartengren tror inte att sömnmediciner är lösningen för de personerna, 

– Snarare pekar resultaten på vikten av återhämtning, att försöka åtgärda stress och och balansen mellan krav och kapacitet i patientens vardag, som kan ligga bakom sömnstörningarna och göra det svårare att hantera smärtan. Även stressfaktorer i arbetsmiljön bör ses över, säger han till UNT

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.