Det är inte så bra att duscha för mycket.
1 av 2
Det är inte så bra att duscha för mycket. - Foto: TT
2 av 2

5 saker som händer med din kropp om du duschar för ofta

Det här borde du läsa.


I januari släpptes bomben: du duschar förmodligen för ofta. Men vad är det egentligen som händer med kroppen?

1. Huden blir supertorr

Det absolut översta skiktet av huden kallas för hornlagret. Det är gjort av döda hudceller, och är till för att skydda de undre hudlagren, där nya hudceller blir till. Hornlagret hålls ihop av fetter, det är de som gör att din hud behåller fukten. Tvål och varmt vatten tvättar bort det här lagret – och ju oftare du duschar, desto mindre tid får huden att reparera dessa skador.

2. Det dödar faktiskt inte mikroorganismer

De mikroorganismer som finns på din hud dör inte för att du duschar – de bara flyttar på sig. Kanske hamnar de på väggen i din dusch, eller någon annanstans på din kropp. Forskning visar att personer som duschar ofta har samma mängd mikroorganismer på huden som de som duschar mer sällan.

3. Bra bakterier försvinner

På din hud finns massor av bra bakterier. Dessa bakterier hjälper huden att skapa egen antibiotika, och skyddar kroppen mot infektioner. Dessa vill du inte tvätta bort!

4. Det kan ge dig cancer

Ja, det är mycket som ger dig cancer nu för tiden. Men faktum är att parabener, som finns i nästan alla schampon, hudkrämer och annat, kan fucka upp dina hormonnivåer rejält och misstänks kunna orsaka cancer. När du duschat massor är din hud dessutom helt uppluckrad av det varma vattnet, och bara suger i sig alla grejer du smörjer på.

5. Du tvättar bort feromoner

Feromoner är kemiska substanser som sänds ut av däggdjur och signalerar olika saker till djur av samma art. Samma sak gäller människor, visar forskning. Människor kan lukta sig till potentiella sexpartners, helt omedevetet. Att duscha för ofta skulle kunna påverka feromonerna och alltså grusa dina liggchanser.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Duschar du för mycket?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.