1 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
2 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 4
- Foto: SVENSKA DAGBLADET / TT
4 av 4
- Foto: SVENSKA DAGBLADET / TT

Så får du ditt distans-förhållande att fungera

Att ha förhållande på distans är ingen höjdare kanske. Men det finns lösningar.


Upp mot en tiondel har ett förhållande där de inte lever ihop med sin bae. Ibland är avståndet så långt att det inte går att ses varje dag. Och det kan ju vara lite tråkigt.

Iveta Jurkane-Hobain har forskat på hur par kan göra för att fortsätta vara tillsammans trots avståndet, och hon kan nu ge ett svar på vad som fungerar.

Bildkälla: TT Bild

Det bästa är att fantisera. Fantisera om varandra, om fysisk och mental närhet till den andra.

– Att paren är tillsammans i fantasin, i betydelsen att de har förmågan att föreställa sig det, är det enskilt viktigaste svaret på hur de får förhållandena att hålla. Genom att föreställa sig den andres doft eller röst håller de intimiteten vid liv, säger Jurkane-Hobain i ett pressmeddelande.

Forskningen skedde genom djupintervjuer med personer från Lettland, men Jurkane-Hobain är övertygad om att resultaten gäller även i Sverige.

I sin forskning visar hon också att många idealiserar sin partner och bara visar sin bästa sida när paren äntligen ses irl. Detta verkar inte leda till besvikelser utan istället vara ett bra sätt att upprätthålla romansen, enligt avhandlingen.

Har du inte din älskling i närheten gör du alltså helt rätt i att drömma dig bort och fantisera om att hen är världens bästa. Det är bara bra för er relation.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft ett långdistansförhållande?
Tack för din röst!