1 av 4
- Foto: tt bild
Juice är inte alls speciellt nyttigt för tänderna.
2 av 4
Juice är inte alls speciellt nyttigt för tänderna. - Foto: tt bild
Men om du ska dricka juice ska du inte borsta tänderna direkt efteråt.
3 av 4
Men om du ska dricka juice ska du inte borsta tänderna direkt efteråt. - Foto: tt bild
34 procent av alla 17-åringar i undersökningen hade frätskador på tänderna.
4 av 4
34 procent av alla 17-åringar i undersökningen hade frätskador på tänderna. - Foto: TT bild

Här är dryckerna som fräter tänderna mest

Hur farligt är vanlig frukostjuice egentligen?


Att läsk fräter på tänderna är känt. Men nu presenteras en ny studie som visar att erosionen, alltså tandfrätningen, bland svenska ungdomars tänder ökar kraftigt. Och även om läsk fortfarande är den största boven i dramat, är en av de stora anledningarna vanlig frukostjuice. Eftersom juice är surt så fräter det tänderna mer än vad läsk gör, skriver Svenska Dagbladet.

Vanligare med frätskador

Undersökningen, som riktat in sig på ungdomar i Bromma, Sollentuna och Södertälje visar på skrämmande fakta. Nästan var tredje tonåring hade erosioner, och värst i gruppen var 17-åringarna, där 34 procent hade frätskador på tänderna.

Bild:TT

Hur ska du då göra för att undvika frätskador på tänderna? Jo, enligt Maria Skalsky Jarkander, en av forskarna bakom studien, kan det vara viktigt att tänka på hur man dricker.

– Försöka hålla sig till måltiderna och låta tänderna får vila. När man dricker surt så drick gärna med sugrör, Maria Skalsky Jarkander till SvD.

Det är också viktigt att inte borsta tänderna inom en timme efter att ha druckit sura drycker, eftersom tänderna slits värre då.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
dricker du mycket juice?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.