1 av 4
- Foto: Ap / TT
2 av 4
- Foto: Nyheter24/wikimedia commons
Titti Assarsson skrev debattartikel på Nyheter24.
3 av 4
Titti Assarsson skrev debattartikel på Nyheter24. - Foto: Privat
4 av 4
- Foto: nyheter24

Forskare: Det kan hända om du ger cannabis till ditt barn

Expert uttalar sig i debatten.


I en mycket uppmärksammad debattartikelNyheter24 skriver mamman Titti Assarsson, att hon lyckats mildra sin tioåriga dotters epilepsi med hjälp av små doser cannabisolja med låg andel THC, den aktiva substansen i cannabis. Tittis medicinering ledde till att socialen grep in, och hon riskerar nu att bli av med vårdnaden om sin dotter. Samtidigt menar Titti att hon bara brytt sig om sin dotters välmående.

Artikeln har diskuterats flitigt i sociala medier, och har i skrivande stund delat över 9000 gånger. Men vad säger forskare om Tittis handlande?

"Vi vet inte tillräckligt mycket"

– Det är en känslig fråga. Men just nu vet vi inte tillräckligt mycket om det för att vara säkra på konsekvenserna, säger Tibor Harkany, professor på Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska institutet till Nyheter24.

Han menar att en tioårings hjärna fortfarande utvecklas, och att det därför kan finnas risker även med låga doser cannabisolja.

– Det kan minska symptomen för epilepsi, men det enda rådet vi kan ge är att låta bli att testa det här innan vi vet mer. En tioårings hjärna har minst 7-8 år av utveckling kvar, och ingen vet hur den påverkas av små doser THC, fortsätter Harkany.


/
THC
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde cannabisolja vara tillåtet som medicin?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Wallenbergsfärens maktbolag Investors justerade substansvärde uppgick till 915 miljarder kronor, en ökning med 12 procent under det första kvartalet. Det motsvarar 299 kronor per aktie.

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.