1 av 3
- Foto: TT-montage
2 av 3
- Foto: AP / TT
3 av 3
- Foto: Hasse Holmberg / TT

6 viktiga saker du måste tänka på för att palla med värmen

Nyheter24 tog ett snack med 1177 Vårdguidens barnläkare Carl Lindgren.


Det är varmt – ja! Många uppskattar det, andra tycker att det är jobbigt. Men värmen kan också vara förrädisk. Carl Lindgren tipsar om bra saker att tänka på.

1. Fyll på så här mycket vatten

– Det beror på hur gammal man är, vad man väger och hur mycket man dricker i övrigt. I värmen, som ändå inte är så fruktansvärd, är det viktigt att man i första hand inte åtar sig några slitsamma arbeten. Man ska tänka på lugna perioder i skuggan, och så vätska då. Jag tycker att man ska addera en halv till en liter extra vätska om dagen, beroende på vad man gör, till de vanliga en och en halv till två, säger Carl Lindgren.


Bildkälla: TT Bild

2. Men drick inte för mycket

– Då kan man bli för utspädd i kroppen. Men friska människor brukar reglera det här ganska automatiskt. Är man inte törstig och kissar som vanligt så behöver man inte tänka så mycket på det. Däremot hos gamla och barn kan det vara ett problem. Om gamla människor som vanligtvis inte dricker så mycket sitter i solen behöver de få i sig extra vätska.

LÄS MER: SMHI varnar för väldigt höga temperaturer

3. Vad kan hända?

– Solsting har med hög kroppstemperatur att göra, men gällande vätskan så kan saltbalanserna i blodet bli för koncentrerade så att man förlorar mer vatten än salter, och det är inte bra.


Bildkälla: TT Bild

4. Klä dig rätt

– Ett annat fel vi ofta gör är att vi klär av oss för att det ska svalka lite. Det som händer då är att man förlorar mer vätska. Man ska ha ljusa och luftiga kläder, då håller man kroppen sval och behåller vätskan.

LÄS MER: Nu händer det – årets varmaste dag är här

5. Tänk på barnen

– Hos riktigt små barn ska man vara vaksam på vätskeförluster. Även i skuggan blir det varmt, och ett litet barn behöver mer vätska per kilo än en vuxen. Det man kan göra är att amma lite extra om man ammar eller ge lite extra vanligt vatten.

6. Undvik alkohol

– Alkohol är det sämsta man kan släcka törsten med. Det kan avtrubba omdömet och är dessutom vätskedrivande. Läsk som innehåller mycket socker är inte heller bra då det också är vätskedrivande.

/
Sol
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du värmen?
Tack för din röst!