Höga klackar kan vara värre än du tror.
1 av 4
Höga klackar kan vara värre än du tror. - Foto: Svenska Dagbladet / TT
Låt fötterna vila ibland.
2 av 4
Låt fötterna vila ibland. - Foto: Francisco Seco / TT
I Ryssland arrangeras ett lopp där alla springer i högklackat.
3 av 4
I Ryssland arrangeras ett lopp där alla springer i högklackat. - Foto: AP / TT
Det kan skada både dina fötter och vadet.
4 av 4
Det kan skada både dina fötter och vadet. - Foto: Ap / TT

11 saker du borde känna till om höga klackar

Höga klackar kan vara sexuellt upphetsande.


1. Du får en annan gångstil

Forskare har sett att gångstilen förändras totalt för den som tar ett bär högklackade skor istället för platta. De som använde klackar med fem centimeters klack går med korta kraftfulla steg och fötterna stelnar i en position som inte är naturligt. Vissa kallar det för "barbiefötter".


Bildkälla

2. Muskelskador

Dina vadmuskler tar stryk av klackar. Att vingla runt i höga skor kan göra att dina muskelfibrer i vadmusklerna blir kortare. Med andra ord drar muskeln ihop sig och i förlängningen kan du få permanenta muskelskador.


Bildkälla

3. Raketforskare gör klackar

Raketforskare jobbar med att göra skönare klackar. Det låter som en myt men enligt Bloomberg jobbar ingenjören Dolly Singh med ett team av bland annat astronauter och raketforskare för att göra skönare skor.


Bildkälla


4. Begränsa användandet

Välj bort klackarna så ofta det går. De bör användas högst två gånger i veckan, enligt forskaren Neil J. Cronin.


Bildkälla

5. Det kan vara farligt att byta snabbt

Var försiktig när du slänger av dig klackarna för att dra på dig converse eller andra låga skor. Eftersom fötterna vänjer sig vid skorna kan det vara skadligt att alltför snabbt byta skor.


Bildkälla

6. Det gör ont snabbt

En studie har undersökt hur lång tid det tar innan det börja rgöra ont av högklackade skor. Du kanske vet att inte är speciellt länge. En timmer, sex minuter och 48 sekunder är genomsnittliga tiden innan det bli smärtsamt.


Bildkälla

7. Hallux valgus

Skor med för lite plats för tårna kan ge dig en knöl på insidan av foten. Den rätta benämningen är "Hallux valgus" och det går inte att bli av med utan operation. Många högklackade är också tajta om tårna så tänk till när du väljer skor.


Bildkälla


8. Dina skor kan vara bättre än din partner

Enligt en undersökning så blir en av fem kvinnor mer exalterade av ett par nya skor än av sin partner. Ärligt talat så låter väl det rimligt?


Bildkälla

9. Sexuellt upphetsande

Män män kan också uppskatta ett par höga klackar. Det är inte ovanligt att skorna förekommer i mäns sexuella fantasier.


Bildkälla

10. Män blir mer hjälpsamma

Ju högre klackar en kvinna har desto mer villig blir en man att hjälpa henne. En studie lät kvinnor i olika höga klackar be män fylla i en enkät och du kan gissa resultatet. Kvinnorna med högast klackar fick flest antal män att ställa upp.


Bildkälla

11. Du blir snyggare

Det sägs att skönhet ligger i betraktaren öga och i så fall ser du faktiskt bättre ut i klackar. En studie har undersökt hur attraktiva personer i olika skor uppfattas av de som ser på och ja, de med höga klackar uppfattades som snyggare.


Bildkälla

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du högklackat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.