Nya råd. Obs, genrebild.
1 av 4
Nya råd. Obs, genrebild. - Foto: TT
En av sömntjuvarna.
2 av 4
En av sömntjuvarna. - Foto: Christine Olsson/TT
Det menar en dansk läkare.
3 av 4
Det menar en dansk läkare. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Vilket kan leda till sömnknas för ungdomar. Obs, genrebild.
4 av 4
Vilket kan leda till sömnknas för ungdomar. Obs, genrebild. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Läkare: Barn ska gå och lägga sig tidigare

Och han berättar varför också.


Den danske läkaren Jerk Langer är säker på sin sak – barnen nuförtiden sover alldeles för lite. Han tar stöd från en ny dansk undersökning som visar att tre av fyra elever mellan 11 och 14 är trötta när de ska till plugget på morgonen, berättar danska TV2.

Bild: TT

Vilket ju är så där. Men Jerk vore inte Jerk om han inte hade en lösning på det hela, eller i alla fall en förklaring. Föga förvånande tycker han att det är teknikutvecklingens fel.

– Det har fördubblats under de senaste två åren, och för mig är det tydligt – alla tv-kanaler, Facebook, internet och allt vad det är vad som håller barnen vakna längre än önskvärt, säger Langer till danska TV2.

Bild: TT

Det är inte heller bara det som sabbar för barnen, menar Langer. De roliga sakerna som internet och sånt ger sämre sömnvanor – vilket i sin tur kan leda till ett ökat intag av läsk och sötsaker som kan leda till hälsoproblem.

Men hur vet man då om ens barn sover för dåligt?

– Börjar barnet få inlärningsproblem skolan eller blir mer rastlöst så är det verkligen värt att hålla koll på sömnen. Var uppmärksam på att ett barn kan få för lite sömn, utan att verka trött, säger Langer till danska TV2.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!