1 av 3
Rökning kan alltså visa sig vara farligare än vad vi tidigare trott.
2 av 3
Rökning kan alltså visa sig vara farligare än vad vi tidigare trott. - Foto: TT
Det visar ny forskning.
3 av 3
Det visar ny forskning. - Foto: TT

Forskare: Rökning är ännu dödligare än vad vi tidigare trott

Dåliga nyheter för rökare.


Det kommer knappast som en överraskning för någon att rökning är en fett onyttig och livsfarlig grej. Men nu visar det sig att det antagligen är ännu värre än vad som tidigare trotts.

Det är norska Verdens Gang som berättar om en studie i JAMA Internal Medicine där man kommit fram till att hälften av alla dödsfall vid 12 olika typer av cancer kan kopplas till rökning.

Av sammanlagt 345 962 dödsfall i USA år 2011, så orsakades 167 805 stycken av rökning, skriver Verdens Gang.

TT

En av Norges främsta cancerforskare, professorn Inger Torhild Gram, säger till Verdens Gang att hälsoeffekterna av rökning inte går att betona nog.

– Studien visar att rökning är ännu mer dödligt än vad vi tidigare trott. Det är uppenbarligen inte sant att "alla vet att det är farligt att röka". Även vi som jobbar med forskning kring det här blir förvånade av resultatet, säger hon till tidningen.

TT

Hon säger till Verdens Gang att politikerna måste agera nu, inte minst genom att göra preparat för att sluta röka mer tillgängliga.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röker du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.