Hur mycket behöver vi egentligen sova.
1 av 4
Hur mycket behöver vi egentligen sova. - Foto: TT
Inte så mycket som vi trott, verkar det som.
2 av 4
Inte så mycket som vi trott, verkar det som. - Foto: TT
Och powernaps kan också vara onödigt.
3 av 4
Och powernaps kan också vara onödigt. - Foto: TT Bild
Något som ofta är populärt.
4 av 4
Något som ofta är populärt. - Foto: TT Bild

Forskare: Nej, vi behöver inte sova så länge som vi tror

En ny studie går emot tidigare forskning och etablerad tro om sömn. Till exempel visar den att naps och åtta timmars sömn kan vara överskattat.


Att människor sover sämre och mindre till följd av ljud, ljus, stress från mobiltelefonen eller tv:n snackas det ofta om. Åtta timmar per natt är ett måste, brukar man också få höra.

Nu visar det sig att vi kan ha haft fel hela tiden. I en färsk studie, som bland andra Washington Post och även Nyheter24 tidigare skrivit om, har forskarna rest till några av jordens kvarvarande jägar-samlarsamhällen. Totalt besöktes tre stycken – ett i Tanzania, ett i Namibia och ett samhälle i Bolivia.


Bildkälla: TT Bild

Människor som lever där är bortkopplade från världen på ett sätt som var allt vanligare förr. De har ingen elektricitet, ingen telefoner eller andra tekniska skapelser som ofta anses störande för sömnen. Utifrån det kan man enligt forskarna bedöma hur människor sov för 10 000 år sedan, vilket tros vara det "naturliga" sättet att sova.

Undersökningarna visade att de tre grupperna snittade 6,5 timmar sömn per natt. De tog inga naps, tillbringade ett antal timmar i sängen vakna och hade en sömneffektivitet på mellan 81 och 86 procent. Något som liknar hur människor i den industriella världen sover.


Bildkälla: TT Bild

– Den korta sömnen utmanar tron att vi sover mindre och mindre i den "moderna världen", säger Jerome Siegel, chef vid universitet i Kalifornien vid Los Angeles center för sömnforskning, enligt Washington Post.

Han fortsätter:

– Det här har varit viktigt i skapandet av idén att vi behöver sömntabletter för att vi sover "onaturligt" nu.

Resultaten i studien, som du kan läsa i sin helhet här, kan ifrågasätta tidigare sömnforskning som kopplar samman sömn och till exempel fetma eller psykisk sjukdom. Även behovet av naps och hur länge vi egentligen behöver sova kan ifrågasättas, menar forskarna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Sover du åtta timmar per natt?
Tack för din röst!