En trögkrypare
1 av 3
Trögkryparen är tålig. - Foto: Science Alert/Simon Lundberg
En trögkrypare / tardigrade
2 av 3
Den har lånat gener från bakterier och växter. - Foto: TT / AP
Tardigrade trögkrypare
3 av 3
Hello friend? - Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Här är världens hårdaste och tåligaste djur – trögkryparen

Den tål temperaturer mellan 150 plusgrader och 272 minusgrader samt exponering av svavelväte. Vad är det här för en krabat egentligen?


Möt trögkryparen. Jo, den heter faktiskt så. Men den kallas också för björndjur eller tardigrada. Den har enligt studier visat sig vara jordens kanske tåligaste varelse. Och den tål verkligen i princip vad som helst. Trots sitt namn.

Det har varit klart att varelsen klarar av temperaturer mellan 150 plusgrader och 272 minusgrader. Ett spann på 422 grader. Den tål också att sänkas ner i 100-procentig alkohol och klarar av att exponeras för svavelväte. Tester har även föreslagit att djuret skulle överleva i rymden. Men varför är denna lilla trögkryparen så tålig?

Nya studier visat att minidjuret, som blir upp till en millimeter stort, är den varelse som mer än övriga lånat gener från andra. Så mycket som 17,5 procent av dess gener kommer från andra organismer via genöverföring. Om vi sätter det i perspektiv så har de flesta andra djurarter på jorden lånat mindre än en procent. Resten ärver man.

Generna som trögkryparen lånat kommer främst från bakterier, men även svampar och andra växter. Det visar på att djur som lånar gener från bakterier ger bättre möjligheter än gener från andra djur exempelvis. Dock kliar sig vetenskapsmännen i huvudet när det kommer till exakt hur genöverföring går till.

En teori är att trögkryparen i extrema situationer förlorar stora delar av vätska och att den därför är extra mottaglig för överföring. Dess cellkärna skulle då tillåta DNA och andra molekyler att passera genom den när den återfuktas, uppger Science Alert.

Om du verkligen älskar den här krabaten kan du alltid gå med i dess "fanclub" Tardigrada Newsletter som faktiskt existerar. Kanske nästa excentriska husdjur?

DNA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!