Det finns några saker som gör att du inte blir så sugen på att rösta på Jimmie och hans polare.
1 av 4
Det finns några saker som gör att du inte blir så sugen på att rösta på Jimmie och hans polare. - Foto: TT
Till exempel borde du inte äga ditt eget hus.
2 av 4
Till exempel borde du inte äga ditt eget hus. - Foto: TT
Men du ska fortsätta studera.
3 av 4
Men du ska fortsätta studera. - Foto: TT
Och var inte man! Typ dubbelt så många män som kvinnor röstar på SD.
4 av 4
Och var inte man! Typ dubbelt så många män som kvinnor röstar på SD. - Foto: TT

7 enkla knep för att inte bli Sverigedemokrat

Det finns en hel del grejer som minskar risken att bli en SD:are. Här är några saker som hjälper, enligt SCB:s undersökning.


Statistiska centralbyrån, SCB, undersöker vilka partier folk sympatiserar med. I deras undersökningar finns en hel del statistik som avslöjar vad som gör att du blir mer sugen på att rösta på Sverigedemokraterna. Här är några saker som minskar risken risken för att du faller för rassepropagandan.

1. Gift dig

Om du är man blir du betydligt mindre sugen på att slarva bort din röst på Sverigedemokraterna om du är gift. Bland ogifta män röstar 24 procent på SD, bland de som gift sig är de bara 15 procent.

Bildkälla

2. Bo långt Norrut

Ju längre upp i Sverige du åker, desto färre röstar på Sverigedemokraterna. Om du inte vill flytta till Norrland kan du i stället flytta till Stockholm, där bor allra minst antal SD-sympatisörer.

Bildkälla

3. Köp inte eget hus

Bland personer som äger sitt eget hem, alltså typ bor i sin egen villa, röstar 16 procent på SD.

Det är färre personer som bor i lägenhet som röstar på partiet. Av de som hyr är det nästan 13 procent som röstar brunt och bland de som har bostadsrätt är det knappt 12 procent.

Bildkälla

4. Bli jättegammal

Okej, det kanske inte går rent praktiskt men testa att ha ett old school tankesätt eller nåt. Bland personer över 75 år är det under 10 procent som vill rösta på Jimmie Åkesson och hans kompisar. I övriga åldersgrupper är det runt 15 procent.

Bildkälla

5. Var kvinna

Eller bara tänk som en kvinna. Bland kvinnor röstar inte ens nio procent på SD. Bland männen är det däremot 20 procent, alltså en av fem, som tycker "Heja Jimmie"-skyltarna är en rimlig accessoar.

Bildkälla

Bildkälla

6. Var född i ett annat land än Sverige

Sverigedemokraterna är bara hälften så populära bland utrikesfödda män som bland män födda i Sverige. Skillnaden är stor även mellan kvinnor, men inte riktigt lika påtaglig.

Det är förstås svårt att bestämma var du föddes, men du kan ju ge dina ofödda barn en chans att komma till världen i ett annat land. Kanske funkar det också med en själslig resa och en så kallad återfödelse utomlands? Ärligt, allt är väl värt att testa.

Bildkälla

7. Utbilda dig

Om du har chansen att plugga borde du ta den. Kolla här hur stor andel som röstar på Sverigedemokraterna beroende på utbildning:

Andel personer utan gymnasieutbildning: 20,9 procent

Andel personer med gymnasieutbildning: 18,3 procent

Högre utbildning än gymnasial, mindre än tre år: 9,1 procent

Högre utbildning än gymnasial, mer än tre år: 4,9 procent

Bildkälla

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstar du på SD?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.