Känner du att något är fel - sök upp läkare
1 av 3
Känner du att något är fel - sök upp läkare - Foto: Claudio Bresciani/TT
Självklart betyder det inte att du har cancer om du har några av dessa symtom.
2 av 3
Självklart betyder det inte att du har cancer om du har några av dessa symtom. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det är viktigt att kolla upp sig i tid
3 av 3
Det är viktigt att kolla upp sig i tid - Foto: Claudio Bresciani/TT

10 symtom vi ofta ignorerar – som kan betyda cancer

Här är symtomen som vi ofta ignorerar, enligt experten.


Women's Health har med hjälp av Therese Bartholomew Bevers, chef för Cancer Prevention Center vid MD Anderson Cancer Center, listat tio olika symtom som vi människor ofta ignorerar, men som kan innebära cancer.

Självklart betyder det inte att du har cancer om du har några av dessa symtom, men fortfarande är de viktiga att påpeka.

1. Hosta som håller i sig

Hosta behöver absolut inte vara något att oroa sig över, hosta brukar i vanliga fall vara ofarligt. Men en hosta som håller i sig länge måste utvärderas för att se om det kan vara lungcancer. Din läkare bör rekommendera en lungröntgen eller datortomografi för att utesluta cancer.

2. Förändrad avföring

Är din avföring onormal, alltså inte densamma som den tidigare varit, antingen större än normalt eller något deformerad så kan det vara ett tecken på tjocktarmscancer.

3. Blod i urinen

Om det finns blod i urinen så kan det vara ett tecken på cancer i urinblåsan eller njuren, men oftast är det endast ett tecken på urinvägsinfektion. Så har du det här problemet, kolla om du har en infektion först - har du inte det, gå vidare till läkare för att undersöka dig.

4. Oförklarlig smärta

Smärta behöver verkligen inte betyda cancer, men oförklarlig smärta måste undersökas. Om du har konstant huvudvärk så behöver du inte ha hjärncancer, men det är något du måste titta upp. Konstant smärta i bröstet kan exempelvis vara lungcancer.

5. Förändringar av leverfläckar

Har du en leverfläck som förändras eller en ny som dyker upp så borde du kolla upp det.

6. Ett sår som inte läker

Har du ett sår som inte läkt tidigare än tre veckor så borde du kolla upp det med din läkare, den typen av sår kan vara ett tecken på cancer.

7. Oväntad blödning

Vaginal blödning utanför din normala cykel kan vara ett tidigt tecken på livmoderhalscancer, medan blödningar från ändtarmen kan tyda på cancer i tjocktarmen.

8. Oväntad viktnedgång

Som vuxen kan det vara svårt att gå ner i vikt, så om du går ned kraftigt i vikt helt oväntat så kan det betyda att du har problem, och kan betyda en tumör.

9. Oförklarlig knöl

Det kan vara en godartat cysta (sannolikt är det just det) men det också vara cancer. En knöl i bröstet kan exempelvis vara ett vanligt symtom på bröstcancer.

10. Svårt att svälja

Människor som har svårt att svälja kan tänka att de måste ändra sin kost och äta mjukare mat, vilket kan vara rimligt. Men kvarstår problemen så ska du söka upp en läkare, skriver Women's Health.

Som vi skrev tidigare, men som är viktigt att påpeka, är att dessa symtom inte behöver betyda cancer, utan kan handla om helt andra saker.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat stort försäljningsbakslag för Ericsson

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

1 timme sedan
Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

2 timmar sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.