Sockersuget kan ha sina förklaringar.
1 av 3
Sockersuget kan ha sina förklaringar. - Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / Victor Lundberg / SCANPIX
Och det är inte vår självkontroll.
2 av 3
Och det är inte vår självkontroll. - Foto: tt bild
Det kan vara leverns fel!
3 av 3
Det kan vara leverns fel! - Foto: Ap / TT

Äntligen! Gåtan om varför du är sötsugen kan vara löst

Det kanske inte är självkontroll som gör att du inte kan tacka nej till godis. En annan del av kroppen tros vara boven...


Två oberoende forskningslag har hittat bevis för hur en hormon påverkar suget efter sötsaker. Det kan vara levern och inte allas självkontroll som gör att man inte kan säga nej.

Ett hormon vid namn FGF21, som har härletts till levern, visas kunna ha en stark effekt på centrala nervsystemet och kunna styra vårt intag av mat. Om man skulle ta hormonet så skulle man alltså kunna styra sitt sötsug. Det säger i alla fall forskaren Steven A Kliewer på University of Texas Southwestern Medical Center. En dos av hormonet har kunnat få en apa att helt tappa intresset för sockervatten.

Kliewer varnar dock för att hormonet ska tas i bruk för att lugna sötsuget. Hormonet bör undersökas så att det inte leder till depression eftersom behovet av godis och sötsaker är starkt kopplat till humör, rapporterar TT enligt Dagens Nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du mycket sötsaker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger under EU:s toppmöte i Bryssel att Sverige ingår i diskussioner om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.

Stockholm: Polisen rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt drograttfylleri på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...