Oralsex höjer enligt en ny studie risken för cancer.
Oralsex höjer enligt en ny studie risken för cancer. - Foto: SVENSKA DAGBLADET / TT

Studie: Oralsex kan leda till cancer

En ny studie har visat på att oralsex och HPV kan ge en mycket högre risk för cancer i områden kring hals och mun.


Nya studier hävdar att oralsex dramatiskt ökar risken för cancer omkring huvudet och halsen. De senaste åren när antalet fall blivit mycket högre har en länk mellan HPV, som tidigare mest har kopplats samman med livmoderhalscancer, och cancer i områden kring hals.

HPV, humant papillomavirus, sätter inte igång cancer i första ledet, men det är bevisat att det skapar ändringar i cellerna som blivit infekterade. Dessa kan sedan bli cancerogena. Sedan tidigare är det känt att HPV-16 bidrar till tumörer i svalgen.

Enligt studien visar det att oralsex på kvinnor är mer riskabla än oralsex på män då smittan sprider sig lättare. Anledningen är att koncentrationen av HPV är högre i den tunnare, våta huden kring vulvan i jämförelse med den torrare huden kring ollonet.

Då det erbjudits vaccin för HPV för unga kvinnor tidigare föreslås det nu i Storbritannien att även unga män ska få samma vaccin. I en tidigare studie kom man fram till att en person som är smittad med HPV har 32 gånger större risk att utveckla mun- eller halscancer, skriver Daily Mail.

HPV är en extremt vanlig sexuellt överförbar sjukdom. Den finns i över hundra varianter och alla bidrar inte till cancer. Alla vet inte om att de är smittade och det märks inte heller på alla. Om du har frågor om HPV – vänd dig till en STI-klinik eller läs mer hos RFSU.

/
/
HPV
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.