Dra dig. Sov.
1 av 3
Dra dig. Sov. - Foto: TUMBLR (MONTAGE)
Det ska vara nyttigt för dig.
2 av 3
Det ska vara nyttigt för dig.
Ligg kvar i sängen!
3 av 3
Ligg kvar i sängen! - Foto: TT

Det är nyttigt att sova länge på helgerna enligt ny forskning

Du. Ligg kvar och dra dig på helgen. Det är bra för dig.


En forskningsstudie som gjorts i ett sovlaboratorium på University of Chicago visade att på grund av att vi sover lite i veckorna och jobbar allt för mycket kan risken för diabetes öka.

Till följd av sömnförlusten åt testpersonerna också en mindre näringsrik, varierad och balanserad kost. Det i sig ökar risken för högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar och övervikt.

Studien visade att det räckte med två nätter mer mer sömn för att ta igen det man förlorat i veckorna. Det ska alltså motverka negativa effekter som personer får av att sova mindre.

I studien mättes personernas insulinkänslighet och gick ut på att personerna fick sova åtta och en halv timme i fyra nätter för att sedan sova fyra och en halv timme i fyra nätter.

Forskarna påpekar dock att det här bara var en kort studie och att fortsatta, längre studier ska ske i laboratoriet. Men ändå goda nyheter för oss sjusovare!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tar du sovmorgon på helgerna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.