Ja, tiden går framåt – och det finns inget vi kan göra åt saken.
1 av 3
Ja, tiden går framåt – och det finns inget vi kan göra åt saken. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG/TT Bild
Inte just nu, i alla fall.
2 av 3
Inte just nu, i alla fall. - Foto: Svenska dagbladet/TT Bild
3 av 3
- Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Därför går tiden framåt – och inte bakåt

​Tid – vad är det egentligen? Och varför går den framåt och inte bakåt? En forskare har kommit fram till en förklaring – men det går typ inte att förstå om du inte är fysiker. Men give it a try!


Frågorna är många, och en som typ kunnat svara på i alla fall en av dem är professor Joan Vaccaro på Griffith University i Australien. Hon har räknat en del på det och kommit fram till något som förklarar varför vi ständigt tvingas framåt. Men det är rätt krångligt.

– Experiment på subatomära partiklar under de senaste 50 åren visar att naturen inte behandlar båda tidsriktningar på samma sätt. Framförallt är det de subatomära partiklarna som kallas K- och B-mesoner som beter sig annorlunda beroende på tidens riktning, säger Vaccaro i ett uttalande.

Bildkälla

Man kan beskriva det så här: om du lämnar en kopp kaffe på bordet så förväntar du dig att den ska stanna där. Skulle den börja blinka och och sluta att existera hade du nog trott att något skumt var på gång. Men att koppen skulle bete sig så händer inte – det hade nämligen brutit mot den så kallade lagen om massans bevarande.

Och tid och rum hänger ihop, så om ett objekt är begränsat i rum (det har en massa och en position) borde det också vara begränsat i tid (det kan dyka upp och försvinna).

Eh, okej.

Det hela har att alltså göra med tid och rum. Och ja, det är som sagt jättekomplicerat.

Bildkälla

– I relationen mellan tid och rum så är det lättare att förstå rum, för att det är liksom bara där. Men tiden tvingar oss alltid framåt, in i framtiden, säger Vaccaro enligt rapporten som publicerats av The Royal Society. Om du är jättebra på fysik och vill läsa mer kan du läsa Vaccaros forskningsresultat här.

Tid
/
rum
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Förstår du något av det här?
Tack för din röst!