Du kan ha snyt dig fel.
1 av 3
Du kan ha snyt dig fel. - Foto: TT Bild
I alla fall om du gör det hårt.
2 av 3
I alla fall om du gör det hårt. - Foto: TT Bild
Det kan skada mer än göra gott.
3 av 3
Det kan skada mer än göra gott. - Foto: TT Bild

Du kan ha snytit dig fel i hela ditt liv – så gör man enligt experter

Ditt snytande kan skada mer än vad den gör nytta.


När man är riktigt förkyld och täppt så finns det inget bättre än att snyta sig riktigt ordentligt, skriver The Independent.

Men dessvärre kan sättet vi snyter oss på bara förvärra symptomen och skapa fler problem. För nästäppan är ofta ett tecken på att näsgångarna är svullna och inflammerade – och inte bara för att det byggts upp en massa slem.

– Att nysa näsan för hårt är inte en bra idé, eftersom det kan irritera insidan av näsan och skada näsans slemhinnan och bihålorna, säger läkaren Lucy Belton enligt The Independent.

Och enligt en kirurg så kan man tvinga ner luft i rören som är anslutna till ögon och öronen när man snyter sig hårt – vilket orsakar mer smärta.

Här är fyra tips för hur man ska gå till väga när man är nästäppt enligt experterna.

1. Tryck ett finger mot en näsborre i taget och snyt dig försiktigt. Det ska se till att du rensar slem från näsborrarna.

2. Vad du än gör, undvik att snyta dig för hårt eller anstränga dig för att rensa din näsa – det är det som kan förvärra dina symptom och orsaka mer skada.

3. Nässpray och saltspray kan hjälpa till att öppna upp dina luftvägar

4. Och slutligen kan nästäppa kännas bättre om man andas in vattenånga.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre vinst men Postnord tappar volymer

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Stockholm

"Polis och räddningstjänst kallas till Linnègatan på Östermalm med anledning av brand i en lastbil.", skriver polisen på sin hemsida.

General Motors lyfter vinstprognos

Amerikanska fordonsjätten General Motors gjorde ett starkt första kvartal och ledningen lyfter nu vinstprognosen för helåret med 500 miljoner dollar.