Varför kliar såret när det läker?
Varför kliar såret när det läker? - Foto: Pexels

Därför kliar såret när det läker

Det är ju sjukt ologiskt att sår kliar. Då river man ju upp det igen!


Visst är det ologiskt ur ett biologiskt perspektiv att sår kliar när det läker då man har en tendens att riva upp sårskorpan. Men det finns en anledning givetvis.

Sår som läker kliar eftersom läkningsprocessen aktiverar nerver som upplevs som klåda i hudens yttersta lager, skriver Illustrerad Vetenskap.

Under den läkande processen delar sig celler vid sårkanten och rör sig mot såret. Där sammankopplas de och drar ihop sig. Det drar i såret som stänger sig. Kliandet uppstår alltså när hudens celler rör på sig.

Klinerverna aktiveras också av kemiska ämnen från såret när huden upplever inflammation. Vi vill klia oss via en reflex i ryggmärgen. När vi kliar hämmas utsöndringen från klinerverna.

Kliar vi dock för hårt på såret förstörs läkningsprocessen och det tar längre tid för såret att läka sig. Kanske blidas det då ett ärr.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kliar du sönder sårskorpor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.