Enligt Anna Norlén, leg psykolog på Ericastiftelsen, är det inte fel av föräldrar att pussa sina barn på munnen.
1 av 6
Enligt Anna Norlén, leg psykolog på Ericastiftelsen, är det inte fel av föräldrar att pussa sina barn på munnen. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det var förra året som den amerikanska barnpsykologen Charlotte Reznick rörde upp känslor när hon sa att det var fel av föräldrar att pussa sina barn på munnen – oavsett hur gamla barnen är.
2 av 6
Det var förra året som den amerikanska barnpsykologen Charlotte Reznick rörde upp känslor när hon sa att det var fel av föräldrar att pussa sina barn på munnen – oavsett hur gamla barnen är. - Foto: TT Nyhetsbyrån
"Om du börjar pussa dina barn på läpparna, när ska du då sluta? När ett barn blir fyra, fem eller sex år och deras sexuella medvetenhet utvecklas kan en puss på munnen vara stimulerande för dem", sa hon då.
3 av 6
"Om du börjar pussa dina barn på läpparna, när ska du då sluta? När ett barn blir fyra, fem eller sex år och deras sexuella medvetenhet utvecklas kan en puss på munnen vara stimulerande för dem", sa hon då. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Anna Norlén berättar att debatten kring fysiskt närhet mellan barn och föräldrar blossar upp med jämna mellanrum.
4 av 6
Anna Norlén berättar att debatten kring fysiskt närhet mellan barn och föräldrar blossar upp med jämna mellanrum. - Foto: Rolf Sjöberg
Hur olika familjer gör kan skifta väldigt mycket, men det viktiga är att man utformar hur man vill ha det i samförstånd, menar Anna Norlén.
5 av 6
Hur olika familjer gör kan skifta väldigt mycket, men det viktiga är att man utformar hur man vill ha det i samförstånd, menar Anna Norlén. - Foto: TT Nyhetsbyrån
I teorin tycker hon att det är helt okej att en 17-åring pussas på munnen av sina föräldrar.
6 av 6
I teorin tycker hon att det är helt okej att en 17-åring pussas på munnen av sina föräldrar. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Då bör föräldrar sluta pussa sina barn på munnen

En amerikansk barnpsykolog hävdar att det är fel av föräldrar att pussa sina barn på munnen. Men det stämmer inte, enligt en svensk expert.


Det var förra året som den amerikanska barnpsykologen Charlotte Reznick rörde upp känslor när hon sa att det är fel av föräldrar att pussa sina barn på munnen – oavsett hur gamla barnen är.

– Om du börjar pussa dina barn på läpparna, när ska du då sluta? När ett barn blir fyra, fem eller sex år och deras sexuella medvetenhet utvecklas kan en puss på munnen vara stimulerande för dem, sa hon då, enligt Daily Mail.

Men enligt Anna Norlén, leg psykolog på Ericastiftelsen, är det inte fel av föräldrar att pussa sina barn på munnen.

– Det är ett väldigt vanligt sätt att visa kärlek mellan barn och föräldrar. I grund och botten är det något väldigt positivt, säger hon till Nyheter24.

Anna Norlén berättar att debatten kring fysiskt närhet mellan barn och föräldrar blossar upp med jämna mellanrum.

– Såklart finns det en lagstiftning att förhålla sig till om vad man får och inte för göra mellan barn och vuxna. Men vad som är lämpligt när det gäller pussar, kramar och fysisk närhet måste man avgöra från fall till fall, säger hon.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Hur olika familjer gör kan skifta väldigt mycket, men det viktiga är att man utformar hur man vill ha det i samförstånd, menar Anna Norlén. I teorin tycker hon att det är helt okej att en 17-åring pussar sina föräldrar på munnen.

– Men båda måste vara lyhörda för att det kan vara olika för olika människor i olika situationer och kulturer. Många föräldrar och barn tror jag gör på ett visst sätt hemma, och ett annat sätt offentligt. Det är också bra att vi skiljer på det som är öppet och det som är privat.

Vissa människor tycker att det är konstigt när barn och föräldrar pussar varandra på munnen. Varför tror du att det är så?

– Jag tror att det ligger mycket i vår kultur. Tittar vi bara på ryska politiker, som är vuxna män, pussar de varandra på munnen. Innan man förfasar sig över att det är fel tror jag att man ska granska hur det kommer sig att man reagerar så här. Har det med någon dålig erfarenhet att göra, eller har det med min kultur att göra?

När det gäller den amerikanska barnpsykologen Charlotte Reznicks uttalanden om att det skulle vara fel av föräldrar att pussa sina barn på munnen, menar Anna Norlén att Reznick kan ha blandat ihop vuxna och barns sexualitet lite drastiskt.

– En vuxen kan lägga en mycket större och annan typ av sexualitet i munpussande än vad ett litet barn gör. Jag tror att de allra flesta vuxna också kan hålla i sär det, säger hon.

Så svaret på när föräldrar bör sluta pussa sina barn på munnen är – att det är en fråga från fall till fall. I alla fall om du frågar barnpsykologen Anna Norlén.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det konstigt när föräldrar pussar sina barn på munnen?
Tack för din röst!