Räcker din månadspeng?
1 av 6
Räcker din månadspeng? - Foto: TT bild
Förmodligen inte om du är 12 år...
2 av 6
Förmodligen inte om du är 12 år... - Foto: TT bild
men den räcker desto längre om du är tonåring.
3 av 6
men den räcker desto längre om du är tonåring. - Foto: TT bild
De senaste 30 åren har månadspengen höjts för 12-åringar...
4 av 6
De senaste 30 åren har månadspengen höjts för 12-åringar... - Foto: TT bild
...men sänkts för tonåringar.
5 av 6
...men sänkts för tonåringar. - Foto: TT bild
Månadspeng.
6 av 6
Månadspeng. - Foto: TT bild

Så här mycket får en 12-åring i månadspeng

Trots att månadspengen höjts med 73 procent på 30 år, tycker 12-åringarna fortfarande inte att det räcker.


520 tuggummin när de kostade 50 öre styck i tobaksaffären eller 260 sura S-märkegodisar (om ni minns dem) när de kostade en krona – det är vad dagens 12-åring skulle ha råd med på sin månadspeng.

Pengarna räcker inte

Det är en ökning på 73 procent de senaste 30 åren, men ändå tycker en tredjedel av barnen att det är lätt att pengarna tar slut, visar en ny undersökning från Swedbank, skriver SVT.

Bildkälla

Vuxnas ansvar

– Att barnen har god ekonomi, men att pengarna ändå tar slut, i kombination med att nästan alla får mer pengar vid behov gör att barnen inte lär sig att hantera pengar. Det är de vuxnas ansvar att hjälpa barnen att lära sig handskas med pengar och ta ansvar för att de ska räcka hela månaden, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna, i ett pressmeddelande.

Tonåringar är bättre

För tonåringar är det inte lika knapert och fler känner att deras pengar räcker, även fast månadspengen för tonåringar faktiskt har minskat sedan 1989 (omräknat i 2015 års prisnivå). Fler tonåringar verkar hålla i sina pengar även om en det är vanligare att de får mer pengar när de tagit slut, skriver SVT.


Bildkälla

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Räcker dina pengar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.