1 av 2
- Foto: TT
2 av 2
- Foto: TT

Det här händer med din kropp när du slutar röka

Har du planer på att sluta röka? Det här kommer att hända i din kropp då.


Har du slutat röka och undrar vad som hänt i din kropp eller funderar du på att sluta röka och undrar vad som kommer att hända? Vi har svaret!

Redan efter 20 minuter känner din kropp av du inte röker och blodtrycket och pulsen återgår till det normala. Något som också händer då är att cirkulationen i dina fötter och händer kommer i gång och de blir varmare, skriver Independent.

Åtta timmar
Nu minskar halten kolmonoxidhalten i blodet samtidigt som syrehalten ökar.

48 timmar
Luktsinnet och smaken förbättras.

72 timmar
Luftrören slappnar av.

Två veckor till tre månader
Blodcirkulationen, lungfunktionen och uthålligheten förbättras.

En till nio månader
Hosta och nästäppa minskar, lungorna blir bättre på att rensa slem och minska och hålla rent från infektioner. Engergin i kroppen förbättras.

Ett år
Risken att drabbas av hjärtinfarkt är nu halverad jämfört med om du fortsatt att röka.

Fem år
Risken att få en stroke är lika som för någon som inte rökt och risken att få cancer i munnen, halsen och matstrupen har nu halverats.

Tio år
Risken att få lungcancer har minskat med femtio procent och risken att få bukspottskörtelcancer är nu lika stor som hos någon som inte rökt.

15 år
Risken att få hjärtsjukdomar är nästan lika stor hos som någon som inte röker och risken för att dö är nästan precis lika som för någon som inte rökt, skriver Independent.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röker du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.