Studie visar att xantohumol som hittas i öl hjälper en att minska vikt.
1 av 3
Studie visar att xantohumol som hittas i öl hjälper en att minska vikt. - Foto: TT
Dock krävs det sjukt mycket öl...
2 av 3
Dock krävs det sjukt mycket öl... - Foto: TT
Så det kanske inte påverkar vikten egentligen.
3 av 3
Så det kanske inte påverkar vikten egentligen. - Foto: TT

Studie: Ingrediens som finns i öl kan hjälpa dig att gå ner i vikt

En ny studie visar att (mycket) öl kan bidra till viktnedgång.


Dags att fokusera på lite positiva nyheter för dig som älskar att njuta av en kall öl och samtidigt gå ner i vikt. Eller i princip i alla fall.

En ny studie från Oregon State University pekar på att xanthohumol, som är en kemisk förening som hittas i humle och därmed i öl, hjälpte möss att gå ner i vikt. Det minskade även deras kolesterolnivå, skriver brittiska Metro.

Forskarna delade in 48 möss i två grupper. Båda grupperna blev matade under 12 veckor med mat som innehöll mycket fett – en av grupperna fick dessutom 30-60 milligram xanthohumol.

Mössen som fick mest av den kemiska föreningen sänkte sin kolesterolnivå med 80 procent. Dessutom gick de inte alls upp lika mycket i vikt som övriga möss i kontrollgrupperna. Trots att alla fick samma diet.

Forskarna har därmed dragit slutsatsen att xanthohumol minskar risken att gå upp i vikt och sänker kolesterol.

Och det är ju jäkligt sjysta nyheter. Men jag är ledsen att behöva ta upp det här – det finns en hake. Som alltid...

Bildkälla

Mössen fick sjukt mycket xanthohumol. Vice skriver att om du väger 63 kilo så krävs det att du dricker 3 500 pints med öl för att få i dig motsvarande mängd. Och allt det inom 24 timmar.

Vilket skulle innebära en hyfsat säker död. Så, ja, låt bli. Ledsen att göra er besvikna – men nu har ni lärt er lite om xanthohumol och det är väl alltid något?

Men vem vet – kanske lite av det goda kan innebära att det blir svårare att gå upp i vikt. Det är inte omöjligt, men långt ifrån säkert. Så då kan man njuta av lite ölglass i sommar i alla fall.

Eller så kanske man ska låta bli eftersom ölen blir dyrare här i Sverige...

Öl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du öl?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.