Har du dejtat en psykopat?
Har du dejtat en psykopat? - Foto: NTB scanpix

11 tecken – på att du dejtar en psykopat

Det är ganska stor skillnad på ett vanligt hederligt rövhål och en faktisk psykopat. Faktum är att runt en procent av befolkningen kan klassificeras som det – men det är ändå ganska mycket.


Läkaren Nicki Nance och psykologen Lisa Strohman har båda jobbat med pyskopater, och kan intyga att det finns ett antal karaktärsdrag du bör se upp med. Här berättar Nance och Strohman för sajten Mic om elva varningstecken.

Psykopat tecken: Här är det du behöver ha koll på

1. Hen är supercharmig

Sociopater och psykopater är ofta fantastiskt bra på att mingla och konversera. Folk dras till dem ett mystiskt sätt – även om de inte alltid är snygga, menar Nance. Detta beror på att psykopater är experter på människor. Forskning visar att de är grymma på att avläsa andras ansiktsuttryck.

Det är också därför det är rätt lätt att falla för en psykopat, tyvärr.

2. Hen letar efter kickar – och bryr sig inte om risker

Psykopater ägnar sig ofta åt farliga saker och har ett riskbeteende. Visst, det kan vara spännande – men inte bara, säger Strohman. Många psykopater har olika typer av missbruksproblem, eftersom de vill känna att de ”går emot samhället”.

3. Hen är lite för bra på smooth talk

– Sociopater och Psykopater studerar andra människor helt utan medkänsla, och kan på det sättet avgöra precis vad andra vill höra, säger Dr. Nance.

Hon berättar att de ofta hittar personer som verkar extra sårbara eller osäkra, och sedan bombar dem med komplimanger, typ ”du måste vara modell”.

De verkar också ha ursäkter för precis allt.

4. Hen utnyttjar folk

Ur en psykopats perspektiv så är andra människor bara koder de ska knäcka. Strohman berättar om patient hon haft, som brukade hitta på regler i stil med: ”om hon har röd klänning på sig på dejten ikväll så kommer vi ha sex”.

Sedan brydde sig inte patienten alls om kvinnan faktiskt ville ha sex eller inte.

– Psykopater tar det de vill ha, säger Strohman.

Hon berättar att de är jättebra på att snacka sig till sex och att deras raggningsrepliker ofta är lite väl personliga.

5. Hen verkar inte ha så många vänner

Psykopater håller sällan kvar människor i sina liv. Hen kanske har några nya kompisar från jobbet, men om någon inte har några kompisar alls från gymnasiet eller högskolan kan detta var ett varningstecken.

– De kanske kaller dem för vänner, men personer som är psykopater behöver inte någon annan i sina liv, säger Dr. Nance.

Hon berättar att de fuckar upp relationer och sedan går de bara vidare till nästa.

6. Hen berättar inte mycket om sitt liv

Det är riktigt svårt att lära känna en psykopat. De gillar att få mer information än de ger, och är ofta vaga när de ska berätta om sina vänner eller sitt jobb.

7. Hen sårar folk utan anledning

Vanliga idioter manipulerar folk för att få något de vill ha – psykopater gör det bara för att de kan.

– De gillar att såra folk, säger Strohman.

8. Hen har ett jobb där de övertalar folk – och de är asbra på det

Inte alla säljare är psykopater, men du hittar fler där än i andra yrkesgrupper. Samma sak gäller juridik, media och politik. Alla yrkesgrupper där det gäller att vara verbal och bra på att övertala andra.

9. Hen känner ingen ånger

De bryter mot lagen och är elaka mot folk utan minsta eftertanke.

10. De måste alltid vara i centrum

Alla psykopater och sociopater är också narcissister. Det är i princip omöjligt för en psykopat att gå genom ett rum utan att mingla och försöka småprata med precis alla.

Dejtar du någon som kanske till och med flirtar med andra framför dig kan detta vara ett tecken.

11. De reagerar inte på konstiga situationer

Om till exempel ett brandlarm går och personen du dejtar inte reagerar nämnvärt kan det vara läge att höja ett ögonbryn.

– Att hen inte reagerar beror på att deras hjärnor är självständiga från världen utanför. De bara gör som de vill, säger Strohman.

Är du orolig att du kanske är psykopat? Testa här. Och här kan du läsa om någon som kanske hade prickat in ganska många av punkterna ovan...

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du dejtat en psykopat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Folkhälsomyndigheten är bekymrade över att så få äldre tagit en påfyllnadsdos av sitt covid-19 vaccin i vår. Nu går de ut med en varning till de äldre, och påminner om att sjukdomen i värsta fall leda till döden.

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har benådat över 4 000 fångar som en del av firandet att landet har varit självständigt i 44 år.