Antibiotikaresistans medför massor med faror även för patienter som lider av enklare sjukdomar.
1 av 3
Antibiotikaresistans medför massor med faror även för patienter som lider av enklare sjukdomar. - Foto: TT
År 2050 beräknar forskare att över 10 miljoner människor kan dö till följd av antibiotikaresistenta sjukdomar.
2 av 3
År 2050 beräknar forskare att över 10 miljoner människor kan dö till följd av antibiotikaresistenta sjukdomar. - Foto: TT
Det är fler än alla som dör i cancer i världen idag.
3 av 3
Det är fler än alla som dör i cancer i världen idag. - Foto: TT

Sjukdomskatastrofen väntas döda 150 miljoner människor

Snart kommer det vara för farligt att utföra kejsarsnitt, ledprotesoperationer och cellgiftsbehandlingar.


Antibiotikaresistansen ökar i snabb takt i västvärlden. Nu varnar brittiska forskare för de fruktansvärda konsekvenserna en framtida antibiotikaresistens kommer få.

Enligt forskarnas uppskattningar kommer över 10 miljoner människor dö år 2050 på grund av resistens mot medicinering med antibiotika. Vilket är fler än vad cancer dödar årligen i dag.

Även enklare ingrepp som idag är förknippade med liten risk kan i framtiden resultera i döden. Exempel som forskarna tar upp är kejsarsnitt, ledprotesoperationer och cellgiftsbehandling.

Anledningen bakom den ökande resistensen är enligt forskarna överanvändning av antibiotika, till exempel att det skrivs ut till någon som inte är allvarligt sjuk. En annan anledning sägs vara den stora användningen av antibiotika i djurindustrin.

45 procent av alla använd antibiotika i Storbritannien idag går till djuruppfödning, främst av grisar. Men när människor sedan äter grisköttet får de i sig en andel av den antibiotika som grisen fått i sig.

Denna stora, omedvetna, konsumtion resulterar i att resistenta bakterier utvecklas. Forskarna säger att fram till 2050 kommer antibiotika resistensen kosta samhället 100 miljarder kronor, utöver alla dödsfall.

Forskaren Lord O'Neill säger nu att samhället måste vidta åtgärder för att minska den ökande användningen av antibiotika. Bland hans förslag finns medvetenhetskampanjer, användarrestriktioner inom sjukvården och höjd skatt för antibiotikaanvändning i djurindustrin, skriver Independent.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit behandlad med antibiotika någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.