Vuxen och har fått vattkoppor.
1 av 4
Vattkoppor är en ganska vanlig virussjukdom. - Foto: TT / Mark Pesce/Flickr
Hur vanligt är det med vattkoppor som vuxen?
2 av 4
Den som drabbas brukar få feber och vätskefyllda blåsor på kroppen som kliar mycket. - Foto: Mark Pesce/Flickr
Vattkoppor kliar.
3 av 4
De allra flesta har haft vattkoppor som barn. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Klåda.
4 av 4
Men det finns också de människor som aldrig har haft vattkoppor. Och smittas man av sjukdomen vid vuxen ålder är det ofta tuffare. - Foto: melted_snowball/Flickr

Så farligt är det att få vattkoppor som vuxen

De allra flesta har haft vattkoppor när de var små. Men inte alla. Så här farligt kan det vara om du inte fick sjukdomen som barn.


Vattkoppor är en ganska vanlig virussjukdom. Den som drabbas brukar få feber och vätskefyllda blåsor på kroppen som kliar mycket.

De allra flesta har haft vattkoppor som barn. Då är man immun eftersom man bara kan få vattkoppor en gång i livet. Däremot kan viruset aktiveras igen. Då får man bältros som också ger blåsor på huden.

Men det finns också de människor som aldrig har haft vattkoppor. Och smittas man av sjukdomen vid vuxen ålder är det ofta tuffare.

Bildkälla: melted_snowball/Flickr

Vuxna människor får nämligen oftare fler utslag och mer klåda jämfört med vad barn får om de smittas av vattkoppor. Det brukar ta ungefär en vecka för barn att bli friska, medan det för vuxna kan ta mycket längre tid.

Vårdguiden uppmanar alla som är över 18 år att kontakta vården om man smittats med vattkoppor. Det är bäst om behandlingen mot sjukdomen startar så snabbt som möjligt, allra helst inom ett dygn efter att blåsorna har kommit.

Bildkälla: Mark Pesce/Flickr

Om du är vuxen och aldrig har haft vattkoppor kan du också vaccinera dig. Vaccinationen ger ett bra skydd och har inte många biverkningar, men den ingår heller inte i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige. Så vill du ha vaccinet måste du betala för det själv.

Personer med till exempel nedsatt immunförsvar rekommenderas främst att vaccinera sig, men alla som vill kan göra det. Även om du vaccinerar dig kan du dock fortfarande få vattkoppor, men sjukdomen brukar i de fallen vara ganska lindrig jämfört med om du inte är vaccinerad.

Hur starkt skyddet håller på sikt är svårt att säga eftersom vaccinet inte funnits länge nog för att följa upp det, skriver Vårdguiden.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft vattkoppor?
Tack för din röst!