Det finns tydligen 8 olika typer av bröstvårtor – vilken sort har du?

Läkare kan nu konstatera att det finns 8 olika vanliga typer av bröstvårtor. Här kan du ta reda på vilken kategori du tillhör.


Inget fingeravtryck är det andra likt och bröst finns i alla möjliga storlekar, färger och former. Det är sen gammalt.

Men visste du att även bröstvårtor faktiskt kan se ut på mängder av olika sätt?

Tsippora Shainhouse, en amerikansk läkare och hudläkare, säger till Cosmopolitan att alla bröstvårtor är normala och kan variera mycket. Här listar hon åtta olika vanliga typer:

1. Utstående bröstvårtor:

Bildkälla

Den här typen av bröstvårtor är markant upphöjda ur vårtgården och kan styvna om de blir stimulerade eller utsatta för kyla.

2. Plana bröstvårtor:

Bildkälla

Hela bröstvårtan är platt och är nästan i jämn nivå med vårtgården. Själva bröstvårtan kan bli hård vid beröring eller när den utsätts för kyla.

3. Svullna bröstvårtor:

Bildkälla

Vårtgården och bröstvårtan ser ut som en svullen liten kulle lagd på bröstet. Även i det här fallet kan bröstvårtan styvna vid kyla eller stimulans.

4. Inverterade bröstvårtor:

Bildkälla

Bröstvårtan kan även vara vänd inåt. Med hjälp av fingrarna kan det gå att få bröstvårtan att styvna och bukta utåt. Men i många fall kan muskeln vara för snäv.

5. En inverterad- och en utåtbuktande bröstvårta:

Bildkälla

Den ena bröstvårtan pekar inåt och den andra utåt. Om det alltid har varit så, är det ganska vanligt och inte farligt. Men om det är en förändring som har hänt nyligen, så kan det vara ett tecken på bröstcancer och då det är viktigt att vända dig till din vårdcentral.

6. Knöliga bröstvårtor:

Bildkälla

Det är ganska vanligt att ha små bucklor eller knölar på vårtgården runt bröstvårtan. Faktum är att det är små körtlar som kallas Montgomerys körtlar. Vissa körtlar kan se ut som pormaskar, men försök hålla dig ifrån att klämma dem. Alla kvinnor har sådana körtlar, vissa har fler än andra.

7. Håriga bröstvårtor:

Bildkälla

Det är fullständigt normalt att ha svarta och ofta grova hårstrån som växer ut ur vårtgården. Alla har hårsäckar i området runt bröstvårtan, vissa har mer än andra.

8. Extra bröstvårtor.

Bildkälla

Precis som popstjärnan Harry Styles från One Direction med sina fyra bröstvårtor, så är det ganska vanligt att ha mer än två stycken. De kan antingen se ut som platta leverfläckar, eller som upphöjda vanliga bröstvårtor.

Kände du inte igen dig i någon av Tsippora Shainhouses olika beskrivningar? Oroa dig inte, det finns som sagt hur många olika variationer som helst på bröst och bröstvårtor och inget är bättre eller mer normalt än något annat.

Bildkälla

Hur mycket kan du om bröst nu egentligen? Testa dina kunskaper här! Missa inte heller att läsa om Hanna Bolander som valde att visa sina bröst på skolfotot.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Fanns dina bröstvårtor med på listan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.