En ny rapport visar att det är ogräsmedel i många ölsorter. Ogräsmedlet på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 3
En ny rapport visar att det är ogräsmedel i många ölsorter. Ogräsmedlet på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: TT
Carlsberg var den öl som hade högst halter av bekämpningsmedel i sig.
2 av 3
Carlsberg var den öl som hade högst halter av bekämpningsmedel i sig. - Foto: NTB scanpix
Ogräsmedlet på bilden har inget med artikeln att göra.
3 av 3
Ogräsmedlet på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hjälp! Din öl är full med ogräsmedel visar ny undersökning

Alla ölsorterna som varit med i undersökningen säljs på Systembolaget, och alla utom en innehåller det farliga bekämpningsmedlet glyfosat.


Det är en undersökning som gjorts på begäran Göteborgsposten som visar de skrämmande siffrorna. Av alla ölsorter som testades var det bara Mariestad inte innehöll besprutningsmedlet glysofat.

Och i toppen med de högsta halterna av glysofat låg den danska öljätten Carlsberg. Enligt Torbjörn Synnerdahl, testledare på laboratoriet Eurofins som utfört analyserna, är den troligaste förklaringen till de höga halterna av medlet att maltkornen besprutas, skriver Göteborgsposten.

Men kommer det nu vara (än mer) skadligt att dricka några bira nu?

Halterna av glysofat i öl ligger på 360 gånger över gränsvärdet för dricksvatten. Men Livsmedelverket är inte oroliga. De anser att man inte kan jämföra öl med vatten eftersom vatten har helt andra krav på sig än andra livsmedel.

Om ölen istället jämförs med andra råvaror så är halterna av glysofat hyfsat låga.

– Även om glyfosat skulle klassas som cancerframkallande skulle man behöva få i sig 500 liter öl per dag innan det skulle kunna innebära en hälsorisk. Då är alkoholen i sig ett långt större problem, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, rapporterar Göteborgsposten.

Och tur är väl det, annars hade många haft det varit svårt att veta vad de skulle dricka ute på krogen.

Tycker du om öl? Då borde du läsa de här nio sakerna alla borde veta om öl.

I en tidigare version av artikeln stod det felaktigt att Mariestad innehöll besprutningsmedlet glysofat. Detta stämmer inte, i stället är Mariestad den enda sorten som inte innehåller det aktuella besprutningsmedlet. Nyheter24 ber om ursäkt för misstaget.

Öl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du öl?
Tack för din röst!